ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Όταν η κοινωνική αλληλεγγύη υποκαθιστά το ΕΣΥ. Οι ιστορίες δύο ασθενών

Δυο ιστορίες ασθενών αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όταν η κοινωνική αλληλεγγύη υποκαθιστά το ΕΣΥ. Οι ιστορίες δύο ασθενών

Πρόκειται για δύο ασθενείς που έτυχε να είναι σε δραματική οικονομική κατάσταση και χρειάστηκαν τη συνδρομή του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν.

Και στις δύο περιπτώσεις η πολιτεία ήταν επί της ουσίας απούσα, αφού χρειάστηκε και για τις δύο ασθενείς να υπάρξει κινητοποίηση πολιτών και πίεση προς τους αρμόδιους για να βρεθεί μία λύση.

Η ασθενής με νόσο Πάρκινσον

Συγκεκριμένα, εδώ και 1,5 μήνα μία ασθενής με νόσο Πάρκινσον προσπαθούσε να εξασφαλίσει εισαγωγή στο νοσοκομείο 'Αττικόν" προκειμένου να αλλάξει τη μπαταρία του νευροδιεγέρτη που φέρει για την αντιμετώπιση της πάθησής της.

Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί παράλληλα και αρκετές γραφειοκρατικές ενέργειες, προκειμένου να γίνει αλλαγή της μπαταρίας ενός νευροδιεγέρτη.

Η ανασφάλιστη ασθενής είχε ήδη εξασφαλίσει έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) από τις 5 Ιουνίου, και από την αρμόδια επιτροπή του Αττικού στις 12 Ιουνίου.

Από τότε όμως και μέχρι σήμερα η γυναίκα δεν έχει καταφέρει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο.

Χρειάστηκε λοιπόν συντονισμένη παρέμβαση πολιτών και δημοσιογράφων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, έτσι ώστε να προγραμματιστεί η εισαγωγή της στο νοσοκομείο, τον Σεπτέμβριο.

Η 15χρονη με το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα

Από την άλλη πλευρά, ένα 15χρονο ανασφάλιστο κορίτσι, που πάσχει από μία πολύ σοβαρή πάθηση χρειάζεται ένα ειδικό μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης για το σπίτι, προκειμένου να μπορέσει να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται από το Μάρτιο.

Το 15χρονο κορίτσι, για να μπορέσει με ασφάλεια να μεταφερθεί στο σπίτι και να μην κινδυνεύει η ζωή της κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά τη διάρκεια των υποτροπών, έπρεπε να προμηθευθεί άμεσα το μηχάνημα υποστήριξης αναπνοής με αναπνευστήρα τύπου BiPAP ST.

Το κορίτσι νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο από τον περασμένο Μάρτιο, με συμπτώματα πνευμονικής αιμορραγίας λόγω ιδιοπαθούς πνευμονικής αιμοσιδήρωσης και βρίσκεται σε ειδική φαρμακευτική αγωγή.

H μικρή ζει με την διαζευγμένη μητέρα της και η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν το αξίας 3.500 ευρώ μηχάνημα.

Την περασμένη Τρίτη 22 Ιουλίου, πολίτες από πολλές περιοχές της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αγορασθεί το συγκεκριμένο μηχάνημα για το 15χρονο κορίτσι.

Σε ελάχιστο χρόνο συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.500 ευρώ για την αγορά του μηχανήματος και έτσι η 15χρονη κοπέλα μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι της.