ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δώδεκα γιατροί έχουν «πιαστεί» με φακελάκι τα τελευταία δύο χρόνια

Δώδεκα ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί την τελευταία διετία για χρηματισμό γιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Δώδεκα γιατροί έχουν «πιαστεί» με φακελάκι τα τελευταία δύο χρόνια

Η περίπτωση του καρδιοχειρουργού που συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα είναι μία από τις δεκάδες που φτάνουν τα τελευταία χρόνια στη Δικαιοσύνη και το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Το ζήτημα που ανακύπτει – όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Λ. Ρακιντζής – είναι ο συμψηφισμός των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια με τις ποινές του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να οι γιατροί να επιστρέφουν μετά από λίγο διάστημα στα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση χειρουργού από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος συνελήφθη επ΄αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ τον Μάρτιο του 2011. Ο συγκεκριμένος γιατρός καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη αλλά τελικά «αθωώθηκε» από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΚΠΣ) Ιατρών ΕΣΥ με απόφαση που ελήφθη την 1-7-14.

Το ΚΠΣ του επέβαλε ποινή παύσης ενός έτους και την επόμενη ημέρα επέστρεψε στη δουλειά του αφού συμψηφίστηκε η ποινή με την αργία που είχε τεθεί λόγω της σύλληψης του.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου με αίτημα την απόλυση του συγκεκριμένου γιατρού.

Το 2013 υπήρξαν καταγγελίες για 7 περιπτώσεις παθητικής δωροδοκίας. Συγκεκριμένα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για φακελάκι σε χειρουργό του ΑΧΕΠΑ, σε γυναικολόγο του Γ.Ν. Φιλιατών, σε γυναικολόγο του ΠΑΓΝΗ και σε γυναικολόγο του Γ.Ν. Αγ. Δημήτριος.

Την ίδια χρονιά συνελήφθησαν με προσημειωμένα χαρτονομίσματα ένας Ωτορινολαρυγγολόγος του ΝΙΜΤΣ (2.000 ευρώ), ένας μαστολόγος στο Γ.Ν. Αλεξάνδρα (500 ευρώ) και ένας ορθοπεδικός στο ΚΑΤ (600 ευρώ).

Το 2014 ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία σε πλαστικό χειρουργό στο ΠΑΓΝΗ και σε έναν παθολόγο του Γ.Ν. Σάμου, ενώ συνελήφθη – εκτός από τον καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού – ένας ορθοπεδικός στο Γ.Ν. Κιλκίς για φακελάκι 400 ευρώ.

Ένας γυναικολόγος του Γ.Ν. Σερρών (400 ευρώ) καταδικάστηκε στο Πρωτοδικείο με 18μηνη απομάκρυνση από το νοσοκομείο με αναστολή και στο Εφετείο η ποινή μετατράπηκε σε 12μηνη απομάκρυνση με αναστολή.

Διαβάστε επίσης

Στο Πειθαρχικό ο καρδιοχειρουργός για το φακελάκι. Ποιες ποινές αντιμετωπίζει

Τι λέει ο καρδιοχειρουργός στην απολογία του για το φακελάκι