ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: αναζητούμε τρόπους για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, και έτσι για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει εθνική στρατηγική καταπολέμησης των ναρκωτικών. Παράλληλα, αναζητούμε τρόπους, με τους οποίους θα προχωρήσουμε σε μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Παπακώστα: αναζητούμε τρόπους για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Αυτό υπογράμμισε η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα στo ΒΗΜΑ FM 99,5 και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη.

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΤΑ ΝΕΑ'', σχετικά με τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, η κυρία Παπακώστα δήλωσε:

«Ασφαλώς ο ΟΚΑΝΑ και η καταπολέμηση των ναρκωτικών γενικότερα είναι ένα θέμα που θέλει πολλή δουλειά, καθημερινά. Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι η αλλαγή της νοοτροπίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Βεβαίως, η μείωση της βλάβης είναι πολύ σημαντική, αλλά από μόνη της, μαζί με τη συντήρηση του ατόμου, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να του προσφέρουμε. Αυτό που στοχεύουμε είναι αρχικώς η πρόληψη και πέραν αυτής, η απεξάρτηση και η κοινωνική ενσωμάτωση του ατόμου. Πάντως, τα θέματα του ΟΚΑΝΑ τα παρακολουθώ στενά και όπου χρειάζεται κάνουμε παρεμβάσεις».

Για τα Κέντρα Πρόληψης, τόνισε:

«Τα κέντρα πρόληψης αποτελούν τους συνεργάτες του ΟΚΑΝΑ στην περιφέρεια. Να ξέρετε ότι ήδη, με το που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Υγείας συναντήθηκα με τους εργαζόμενους σε αυτά και συζητήσαμε για τα θέματα που τους απασχολούν. Παράλληλα, αναζητούμε τρόπους, με τους οποίους θα προχωρήσουμε σε μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Για τα θέματα πρόνοιας, η κυρία Παπακώστα επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το κομμάτι ανήκει στο υπουργείο Εεργασίας, αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε τον αρμόδιο υπουργό. Είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός:
«Η πρόνοια, ενώ ήταν και θα έπρεπε να είναι κομμάτι του Υπουργείου Υγείας, μεταφέρθηκε -επειδή έχει και τα προνοιακά επιδόματα- στο Υπουργείο Εργασίας όταν Υπουργός Υγείας ήταν ο σημερινός Υπουργός Παιδείας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά στην προαγωγή και στην προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, ιδίως εκείνων που έχουν αναπηρίες και δη, μη αναστρέψιμες αναπηρίες».

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ (του νέου φόρου για τα ακίνητα) σημείωσε: «Εκτιμώ ότι το να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών σε φοροελαφρύνσεις αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και να αποκατασταθούν οι αδικίες. Μια τέτοια ενέργεια επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία σιγά- σιγά αρχίζει να σταθεροποιείται. Θυμίζω άλλωστε, ότι ο Πρωθυπουργός το είχε προαναγγείλει πριν ακόμη φτάσουμε στις Ευρωεκλογές».