ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έκτακτη συνάντηση ΙΣΑ - Βορίδη

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το ιατρικό σώμα, όπως συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ένταξη των γιατρών στο ΠΕΔΥ και ωράριο λειτουργίας, πληρωμή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευομένων,  λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας συζητήθηκαν, κατά την διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχαν το πωί της Παρασκευής ο ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Έκτακτη συνάντηση ΙΣΑ - Βορίδη

Αναλυτικά, τα θέματα που αναλύθηκαν από την πλευρά του ΙΣΑ είναι τα εξής:

1) Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρών που το επιθυμούν με υπογραφή από τους ιατρικούς συλλόγους προτύπων συμβάσεων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία αποτίμησε θετικά.

2) Για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ ο ΙΣΑ ζήτησε να μειωθεί το ωράριο τους, το οποίο είναι εξαντλητικό . Ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι κατ' αρχήν υπέρ της ομογενοποίησης του ωραρίου τους με αυτό των ιατρών του ΕΣΥ και θα εξετάσει άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα προκειμένου να επιλυθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

3) Για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ επισημάναμε την επίσπευσης της αξιολόγησής τους καθότι οι σημερινές θέσεις τους είναι απαξιωτικές για ιατρούς αφού δεν είναι θέσεις του ΕΣΥ και δεν αμείβονται αναλόγως. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επειγόντως εντός των επόμενων δύο μηνών.

4) Επιπροσθέτως ζητήσαμε για τους μονιμούς ιατρούς και όσους είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου με το πρώην ΙΚΑ και οι οποίοι συνέχισαν το ελευθέριο επάγγελμα και δεν κατέθεσαν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους στο ΤΣΑΥ από τον ΕΟΠΥΥ ή το ΥΥΚΑ. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα διαβιβάζοντας το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

5) Επίσης ζητήσαμε να μονιμοποιηθούν οι επί θητεία ιατροί του ΕΣΥ και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από την Βουλή.

6) Επισημάναμε επίσης την ανάγκη άμεσης πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ και ειδικευομένων και την ανάγκη πληρωμής τους στην ώρα τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι απαράδεκτο.

7) Για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) ο ΙΣΑ τόνισε την ανάγκη αδειοδότησης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι πλέον διαθέτουν λόγω του προσωπικού τους τόςο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία για την άμεση χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων λειτουργίας τους. Ο Υπουργός αποτίμησε θετικά την πρόταση αυτή καθότι μέχρι σήμερα οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν φανεί αντάξιοι στην αρμοδιότητα τους για τη χορήγηση αδειοδότησης των φορέων ΠΦΥ.

8) Τέλος ο ιατρικός Σύλλογος, επεσήμανε την ανάγκη αποπληρωμής των δεδουλευμένων των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο μήνα και εντεύθεν και ο Υπουργός ενημέρωσε για τη προώθηση του σχετικού αιτήματος των ιατρών.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαφόν συνταγογράφησης: Μάχη σώμα με σώμα - Την Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ