ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Απίστευτο: Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι, δεν μπορούν να γράφουν εξετάσεις

Δισεπίλυτα και σοβαρά είναι πλέον τα προβλήματα των χρονίως πασχόντων και ειδικότερα των ογκολογικών ασθενών. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι δεν δικαιούνται να γράφουν τις απαιτούμενες εξετάσεις στους ασθενείς-ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, βάσει της υπουργικής απόφασης για τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων.

Απίστευτο: Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι, δεν μπορούν να γράφουν εξετάσεις

Το περίεργο , σύμφωνα με το vima.gr, είναι ότι τις εν λόγω εξετάσεις, για τις οποίες είναι αρμόδιοι οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, δύνανται να γράφουν άλλες ειδικότητες του παθολογικού τομέα, πλην των ιδίων.

Προφανώς ο συντάκτης της απόφασης αγνοεί ότι η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία είναι ειδικότητα του παθολογικού τομέα από το 1989» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Γιώργος Πισσάκας. «Το περίεργο», συνεχίζει, «είναι ότι παρότι οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι παρακολουθούν την πορεία της νόσου ενός ογκολογικού ασθενούς, εν τούτοις ο ασθενής για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις πρέπει να επισκεφθεί γιατρό άλλης ειδικότητας ο οποίος έχει συγκεκριμένο πλαφόν συνταγογράφησης. Το πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ταλαιπωρούνται μέχρι να βρουν γιατρό που δεν θα έχει υπερβεί το πλαφόν και θα μπορεί να τους γράψει τις εξετάσεις τους. Η ταλαιπωρία τους θα είναι διπλή αφού θα πρέπει εν συνεχεία, να δουν και τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο που τους παρακολουθεί».

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη την οποία κοινοποιούν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Δημήτρη Κοντό. Οπως αναφέρουν, «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην υπουργική απόφαση ΔΥΓ3/ΓΠ οικ 70521 (ΦΕΚ 2243/18-8-14) "Βραχυπρό́θεσμα και Μακροπρό́θεσμα Μέ́τρα Ελέ́γχου της Συνταγογρά́φησης και Εκτέ́λεσης Εργαστηριακώ́ν Εξετά́σεων", όχι μόνο αναγράφεται λάθος το όνομα της ειδικότητάς μας, αλλά και δεν προβλέπονται συνταγογραφούμενες εργαστηριακές εξετάσεις από αυτή».

Οι γιατροί τονίζουν ότι η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία ως ιατρική ειδικότητα αναγνωρίστηκε το 1989, το 1994 καθορίστηκαν τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας για την εξειδίκευση στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία και το 1995 η ειδικότητα εντάχθηκε στις κλινικές ειδικότητες του Παθολογικού Τομέα.

Προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις και άδικη ταλαιπωρία των ασθενών, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ζητούν:

- Να αναγραφεί ορθά ο τίτλος του παραπέμποντος γιατρού ο οποίος είναι ακτινοθεραπευτής ογκολόγος και όχι ακτινοθεραπευτής όπως εσφαλμένα αναγράφεται.

- Να προβλεφθούν ως ελάχιστες επιτρεπόμενες συνταγογραφούμενες εξετάσεις για τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο όσες και όποιες προβλέπονται για τον παθολόγο ογκολόγο.

- Να αφαιρεθεί από τις λοιπές ειδικότητες η δυνατότητα συνταγογράφησης ακτινοθεραπευτικών πράξεων, καθώς μόνο ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος έχει τη γνώση να καθορίσει το είδος και τον αριθμό των ακτινοθεραπευτικών πράξεων που απαιτούνται, όπως είναι σαφές και από τις αποφάσεις 19703/23-4-12 και 7372/18-2-13 του ΕΟΠΥΥ. «Στην αντίθετη περίπτωση», σημειώνουν, «ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσφαλμένης συνταγογράφησης ή υπερσυνταγογράφησης λόγω της δικαιολογημένης άγνοιας των λοιπών ειδικοτήτων για τις απαιτούμενες ακτινοθεραπευτικές πράξεις».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, χωρίς τη δυνατότητα συνταγογράφησης είναι αδύνατη η ορθή άσκηση της ειδικότητάς τους όσον αφορά τόσο την έναρξη της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία ή σε συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, όσο και στην παρακολούθηση των ασθενών αυτών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά την ολοκλήρωσή της.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος: Παλιά μηχανήματα & έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης εκτοξεύουν την θνησιμότητα