ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βαρνάβας: Για ποιες εξετάσεις ειδικότητας μιλάμε, όταν... δεν υπάρχουν γιατροί;

Τις αντιφατικές ενέργειες του υπουργείου Υγείας στηλιτεύει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας με αφορμή την πρόταση για την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων στους γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν σε κλινική του ΕΣΥ για την απόκτηση ειδικότητας.

Βαρνάβας: Για ποιες εξετάσεις ειδικότητας μιλάμε, όταν... δεν υπάρχουν γιατροί;

Ο κ. Δ. Βαρνάβας θυμίζει το ιστορικό παρόμοιων παρεμβάσεων, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.

Το 2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Υγείας τον κ. Στεφανή κατέθεσε για πρώτη φορά στη Βουλή νομοσχέδιο για εισαγωγή εξετάσεων πριν την έναρξη ειδικότητας. Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε, διότι προκηρύχτηκαν εκλογές και άλλαξε κυβέρνηση. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε οκτώ χρόνια αργότερα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υπουργό Υγείας τον κ. Λοβέρδο. Τώρα επανέρχεται για τρίτη φορά το ίδιο νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Γρηγοράκο.

Η ΟΕΝΓΕ έχει δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στις απόπειρες αυτές, αντίθεση που βασίζεται σε λόγους ουσίας:

1.- Για ποιες εξετάσεις μιλούν ο κ. Γρηγοράκος και πέριξ αυτού όταν τεράστιος αριθμός νέων γιατρών έχουν μεταναστεύσει και δεν υπάρχουν καν λίστες αναμονής σε πολλές ειδικότητες;

2.- Είναι δυνατόν να αξιολογούνται υποψήφιοι για ειδικότητα πριν προηγηθεί η αξιολόγηση του συστήματος που πρόκειται να τους εκπαιδεύσει; Ως γνωστόν το ΕΣΥ βρίσκεται πλέον σε σημείο κατάρρευσης και πολλές κλινικές που έδιναν ειδικότητα έχουν αποψιλωθεί από ειδικευμένους γιατρούς.

3. Ποια εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν οι νέοι γιατροί ότι θα επικρατήσει αξιοκρατία στην επιλογή τους, όταν ο νεποτισμός και ο κομματισμός έχουν γίνει κυρίαρχα φαινόμενα στο σύστημα; Προφανώς οι εμπνευστές της επιβολής εξετάσεων προσπαθούν να διώξουν στην ξενιτειά και τους εναπομείναντες νέους γιατρούς. Γι αυτό και προωθούν παράλληλα με τις εξετάσεις και τη συνταξιοδότηση των υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ στα 70 έτη του βίου τους!

«Ο κίνδυνος να μείνει το νομοσχέδιο του κ. Γρηγοράκου στα αζήτητα είναι υπαρκτός, είτε λόγω αντιδράσεων που θα προκληθούν, είτε λόγω... εκλογών, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές. Ας ασχοληθεί λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τα υπαρκτά και τεράστια προβλήματα που απασχολούν το ΕΣΥ και ας αφήσει κατά μέρος τις ασκήσεις επί χάρτου», αναφέρει ο κ. Δ. Βαρνάβας.

Διαβάστε επίσης
Πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας