ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άκρως ιδιωτική η «νέα εποχή» του Ερρίκος Ντυνάν

Σε λειτουργία ιδιωτικού νοσηλευτηρίου-διαγνωστικού κέντρου έχει μπει για τα καλά το «Ερρίκος Ντυνάν». Οι συμφωνίες που εγκαινιάζουν τη «νέα εποχή» του νοσηλευτηρίου δύσκολα συνάδουν με τον κοινωφελή χαρακτήρα που είχε το ίδρυμα από την ίδρυσή του και προφανώς σήμερα αλλοιώνεται από την προσωρινή διοίκηση, υπό την επίβλεψη του ΥΓΕΙΑ με στόχο την «εξυγίανση», μέχρι να αναλάβουν οι νέοι ιδιοκτήτες της ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Τη θέση του «κοινωφελούς» έχουν πάρει ξεκάθαρα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς πλέον προσφέρονται υπηρεσίες υγείας σε «πακέτα» με τιμές ιδιωτικού τομέα.

Άκρως ιδιωτική η «νέα εποχή» του Ερρίκος Ντυνάν

Το «Ερρίκος Ντυνάν» γνωστοποίησε την Πέμπτη, τη σύναψη συμφωνίας με το Σύλλογο Συνταξιούχων της πρώην Ιονικής Τράπεζας, που έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης συμφωνίας με το Σύλλογο Συνταξιούχων της Alpha Bank, στις 22 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του νοσοκομείου, η συμφωνία «αναβαθμίζει το επίπεδο της ιατρικής και νοσηλευτικής κάλυψής των μελών του Συλλόγου και παρέχει άμεση πρόσβαση, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας». Αυτοί οι «εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι» περιλαμβάνουν:

- Επισκέψεις στα Τακτικά Ιατρεία (κατόπιν ραντεβού) με χρέωση 20€ (Ο ιατρός δύναται να υποβάλλει παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και χορήγηση φαρμάκων αν κριθεί απαραίτητο).

- Σε περίπτωση τακτικής περιοδικής επίσκεψης για την υποβολή παραπεμπτικού του ΕΟΠΥΥ για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής χρέωση 5€.

- 24 δωρεάν επισκέψεις στα Επείγοντα Περιστατικά.

- 2 δωρεάν επισκέψεις μετεγχειρητικής παρακολούθησης από τον θεράποντα ιατρό εντός 3 μηνών μετά το πέρας της νοσηλείας.

- Κρατικό τιμοκατάλογο στην εκτέλεση Μαγνητικής Τομογραφίας, Αξονικής Τομογραφίας και Triplex.

- Σε ενδεχόμενη νοσηλεία το ασθενοφόρο θα παρέχεται δωρεάν εντός Αττικής.

Οι όροι παρουσιάζουν τρομακτικές ομοιότητες με τα πακέτα ιδιωτικής υγείας που διαφημίζονται εδώ και καιρό, είτε από γνωστούς ομίλους του χώρου είτε από αμφισβητήσιμης νομιμότητας παρόχους «καρτών υγείας». Η προώθηση αυτών των υπηρεσιών γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, όσο το δημόσιο σύστημα υγείας κατεδαφιζόταν συστηματικά από τις κυβερνήσεις των μνημονίων, με έναρξη τη θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας και αποκορύφωμα την περίοδο Γεωργιάδη.

Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας άλλωστε, έχει αναγνωριστεί ως προνομιακό πεδίο κερδοφορίας για μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, ελληνικούς και ξένους, οι οποίοι περίμεναν να «ωριμάσουν» οι συνθήκες, από τη μια δηλαδή να απαξιωθούν οι δημόσιες δομές υγείας και από την άλλη να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσουν την «επίθεση» στα δικαιώματα για δημόσια και δωρεάν υγεία των ασφαλισμένων.

Το γεγονός ότι δύο σύλλογοι συνταξιούχων τραπεζικών υπαλλήλων προσέτρεξαν ως πρώτοι «πελάτες» να συνάψουν συμφωνίες με το «Ερρίκος Ντυνάν», καταδεικνύει ποια είναι η οδός που προωθεί η κυβέρνηση και οι δανειστές ως προς και αυτή την πλευρά του ασφαλιστικού, δηλαδή το κράτος να παρέχει μία στοιχειώδη σύνταξη και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη, που θα συμπληρώνονται από παροχές ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» φαίνεται πως δείχνει το δρόμο για το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας των Ελλήνων. Παράδοση ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, που έχει λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια και κρατικές επιχορηγήσεις, σε εταιρεία «φάντασμα» -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς, την ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, απαλλαγμένο από χρέη προς τρίτους και με ένα τίμημα που επαρκεί ώστε να αποζημιωθεί –μετά τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά το δημόσιο- μόνο ο κύριος δανειστής, που είναι ξανά η Τράπεζα Πειραιώς. Ο κοινωφελής σκοπός του νοσοκομείου έχει αντικατασταθεί ήδη από «πακέτα» ιδιωτικής υγείας και ποιος ξέρει τι θα επακολουθήσει...

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Ντυνάν: Μαύρη σελίδα η πώλησή του λένε οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ντυνάν: Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι - καθυστερεί η συνάντηση με την νέα διοίκηση

Πώς ο Άδωνις έριξε στη... φάκα του «Ερρίκος Ντυνάν» τον Βορίδη

Γ. Σούρλας: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ντυνάν: Νομοθετική "άφεση αμαρτιών" στις διοικήσεις για να συνεργαστούν;

Οσμή σκανδάλου στην πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Το «σκάνδαλο» της δεκαετίας με... δωρεά της κυβέρνησης

Ερρίκος Ντυνάν: Σε θυγατρική του ομίλου Πειραιώς κατακυρώθηκε το κτίριο

Ερρίκος Ντυνάν: Η τροπολογία της «ντροπής» και το «δώρο» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Εργαζόμενοι «Ερρίκος Ντυνάν»: «Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση»

«Χάρισαν» το «Ερρίκος Ντυνάν» σε... πρώην κτηματική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς

Ντυνάν: Όλες οι διοικήσεις συνεργάστηκαν για την επέλαση των ιδιωτών (;)

Θ. Δρίτσας: «Πολλά τα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν»

Ντυνάν: Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός σε όλους λέει το υπ. Υγείας, αλλά για την ταμπακιέρα σιωπά

ΕΟΠΥΥ: Το σημαντικό για το Ερρίκος Ντυνάν, είναι η ασφαλιστική ενημερότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ