ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης: Μεταρρύθμιση από μηδενική βάση - όχι στον μαρασμό του Έλληνα γιατρού

Μια τριετία σημαντικών μαχών και δυναμικών διεκδικήσεων για τον ιατρικό κόσμο ολοκληρώθηκε και οι γιατροί της Αθήνας καλούνται ν αναδείξουν τους εκπροσώπους τους, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2014. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής της παράταξης Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.Κ.Ι.-ΙΣΑ -η οποία συμπληρώνει 30 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στο τιμόνι του Ι.Σ.Α -μιλά για όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει το όραμά του για τον ιατρικό κόσμο και τον ασθενή.

Πατούλης: Μεταρρύθμιση από μηδενική βάση - όχι στον μαρασμό του Έλληνα γιατρού

Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης πρόκειται για τριάντα χρόνια συνεπών αγώνων και δράσης, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την προασπιστή του κύρους, της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας του Έλληνα γιατρού.

«Κάτω από αντίξοες συνθήκες, δώσαμε, δίνουμε και θα δίνουμε μάχες απέναντι σε ένα Υπουργείο Υγείας και σειρά διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών ολοκληρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας, απολύτως δουλικές προς τους εκπροσώπους των Δανειστών, ενάντια σε ένα μπαράζ Μνημονιακής λογικής νομοθετημάτων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που κονιορτοποίησαν ότι είχε απομείνει στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, με θύματα τους πολίτες και τους υγειονομικούς.

Ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου σε καθημερινή βάση, για να αντιμετωπιστεί μια καταιγίδα σφαγιαστικών μέτρων, ευρισκόμενοι σε συνεχή εγρήγορση, προσπαθώντας πολλάκις κυριολεκτικά, πυροσβεστικά να σβήσουμε τις αλλεπάλληλες εστίες φωτιάς, που άναβαν τα υγειοκτόνα μέτρα Υ.Υ.Κ.Α.-Τρόϊκας.

Με μπαράζ παρεμβάσεων που ξεπερνούν τις 1.300 στα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, την παρουσία μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και τις αναρίθμητες προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά υγειοκτόνων νομοθετημάτων, πετύχαμε να διασώσουμε σημαντικά κεκτημένα.

Ενδεικτικά θυμίζουμε την καθιέρωση του «κόφτη» φαρμάκων, δια της επιβολής πλαφόν στη συνταγογράφηση που καταρρίψαμε μετά από προσφυγή του ΠΙΣ και του ΙΣΑ στο ΣτΕ.

Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στο σύνολο των κινητοποιήσεων που κήρυξαν τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών ιατρών Κάναμε ισχυρές παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Μονάδων Υγείας πάνω σε λανθασμένα στοιχεία, την απώλεια θέσεων ειδικευμένων και ειδικευομένων ιατρών, λόγω συγχωνεύσεων, την παραχώρηση κρεβατιών του Ε.Σ.Υ. σε Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Στηρίξαμε αποφάσεις της Ολομέλειας της Εκτελεστικής Γραμματείας ΟΕΝΓΕ, και αντιτεθήκαμε στις περικοπές του μισθολογίου των Νοσοκομειακών ιατρών Διεκδικήσαμε τα δικαιώματα των αδιόριστων ιατρών Ε.Σ.Υ. Ενώ κάναμε ειδική παρέμβαση για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των Νοσοκομειακών Γιατρών και Ειδικευομένων.

Όσα σήμερα δυστυχώς νομοθετούνται, μαθηματικά οδηγούν στον επαγγελματικό μαρασμό του Έλληνα γιατρού και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Μονόδρομο αποτελεί ο αγώνας διαρκείας ενάντια στις πολιτικές κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, υποβάθμισης της υγείας του λαού και στοχευμένης απαξίωσης του Έλληνα γιατρού σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο όνομα των μνημονίων. Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τακτικές πλήρους απαξίωσης του ρόλου και της συνεισφοράς των Ελλήνων Ιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων στα του χώρου της Υγείας, απ΄ όπου αυτές κι αν προέρχονται.

Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας ενωμένοι σε δύο μέτωπα:
-δυναμική διεκδίκηση λύσεων στα επιδεινωθέντα προβλήματά μας
-οργάνωση αρραγούς γραμμής άμυνας ενάντια στη συνεχιζόμενη λαίλαπα ενάντια στα κεκτημένα που με αγώνες το Ιατρικό Κίνημα κατοχύρωσε.

Θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο πλευρό των Νέων Γιατρών, που οδηγήθηκαν από τα εξοντωτικά μέτρα στην ανεργία και την υποαπασχόληση ωθούμενοι στη μετανάστευση.
Θα συνεχιστεί ο αγώνας μας ενάντια στις αποτρόπαιες πολιτικές που οδηγούν στον επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, θύματα των πειραματισμών του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.

Επιλέξαμε το δρόμο των αγώνων και των κινητοποιήσεων και θα συνεχίσουμε έτσι σε συνεργασία με Ιατρικούς, Κοινωνικούς Φορείς και χρήστες Υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθούν τα πάντα στο όνομα των μνημονίων που η κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμούς προχωρά ακάθεκτη, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση το αγαθό της υγείας.

Κεντρικός στόχος και επιδίωξή μας είναι να ανατρέψουμε τα σχέδια του ΥΥΚΑ και του ευρισκόμενου στην «εντατική» ΕΟΠΥΥ, ώστε να οδηγηθούμε σε έναν νέο φορέα ΠΦΥ με ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, καθώς και συμμετοχή όλων των γιατρών που θα τον επιλέξουν.

Θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις και στις προτάσεις μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα ενάντια:

• Στο μνημονιακό οδοστρωτήρα που κυριολεκτικά ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

• Σε πειράματα με τη ζωή των ασθενών και την επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών και δεν θα επιτρέψουμε να καθίστανται παίγνιο τύπου «κορώνα-γράμματα».

• Σε ολοκληρωτικού και αυταρχικού τύπου πολιτικές υγείας.
• Στην πλήρη κατεδάφιση του καταρρέοντος Σ.Υ., κατ' εντολή των δανειστών μας.
• Στην χωρίς όρια υποβάθμιση της Υγείας των Ελλήνων Πολιτών.
• Στον εμπαιγμό ασφαλισμένων και λειτουργών Υγείας από τις Κυβερνήσεις που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη.
• Σε πραξικοπηματικές, αντιδημοκρατικές και υγειοκτόνες αποφάσεις και μέτρα, ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
• Στους μισθούς πείνας που διαρκώς ψαλιδίζονται, για τους νοσοκομειακούς και ειδικευόμενους γιατρούς, τους στυλοβάτες του καταρρέοντος ΕΣΥ.
• Στη νόθευση του δευτεροβάθμιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και το ξεπούλημά τους στο ΚΑΡΤΕΛ της Υγείας.
• Σε πρακτικές που οδηγούν τους Νέους Γιατρούς, στην ανεργία και υποαπασχόληση και τους εξωθούν στη μετανάστευση.
• Στο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, που οδηγεί σε ασυδοσία την άσκηση της ιατρικής και σε άκρατη εμπορευματοποίηση το αγαθό της Υγείας.
• Στην κακομεταχείριση του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού, ως πολίτη δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, με καταιγισμό μέτρων που τον οδηγούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό του αφανισμό.
• Στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και τη μετάθεση της επιλογής σκευάσματος στους φαρμακοποιούς, νομιμοποιώντας την αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος.
• Στον θνησιγενή Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατί απεδείχθη και στην εφαρμογή του αναποτελεσματικός για να παρέχει υπηρεσίες Υγείας σε 9 εκατομμύρια Έλληνες, οδηγώντας στην άσκηση ιατρικής δεκαλέπτου και σε ευτελισμό της αμοιβής του γιατρού, η οποία καταβάλλεται του «Αγίου Ποτέ».
• Στη φάμπρικα των επαίσχυντων ατομικών συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνη καθαρή και δίκαια λύση η σύναψη συλλογικής σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση για όλους.
• Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας που καθιερώθηκε, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση δαπανών, αγνοώντας πλήρως καθοριστικές παραμέτρους της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.
• Στα πλαφόν στη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία.
• Στα Rebate, Clawback και την πληρωμή ελεγκτικών εταιρειών από τον γιατρό.
• Στον ψηφισθέντα νόμο «ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ», διότι υπερβαίνει τους στόχους της εκπαίδευσης και οδηγεί τεχνιέντως στην σαλαμοποίηση και αποδυνάμωση του ιατρικού σώματος.
• Στο ΠΕΔΥ γιατί αποτελεί Τροϊκανής έμπνευσης «ευθανασία» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Στη λεηλασία και διάλυση του ΤΣΑΥ.
• Στη φοροκαταιγίδα και τη στοχοποίηση συνολικά των γιατρών στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
• Στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων με εισιτήρια 25-ευρου, 5-ευρου στις δομές δημόσιας υγείας και 1 ευρώ ανά συνταγή και γενικώς αυξήσεις στη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τα ΟΧΙ στα Μνημονιακά και υγειοκτόνα μέτρα δεν έχουν τέλος.
Στις προτεραιότητές μας στο χώρο των γιατρών είναι:

Μεταρρύθμιση από μηδενική βάση, άμεση απόδοση των δεδουλευμένων μας στις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς εκβιασμούς και άλλες καθυστερήσεις.- Συλλογικές συμβάσεις με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και ιατρική αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
- Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους χωρίς οικονομική επιβάρυνση και παράλληλα αξιοπρεπή αμοιβή για τον γιατρό.
- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθοί αξιοπρέπειας για τους στυλοβάτες του ΕΣΥ Νοσοκομειακούς γιατρούς ειδικούς και ειδικευομένους.
- Απεριόριστη μέριμνα για τα προβλήματα των Νέων Γιατρών.

Διαβάστε ακόμη:

Μ. Βλασταράκος στο onmed: Το υπ. Υγείας καλλιεργεί το φόβο για τους γιατρούς