ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε απομονωμένο κτίριο του Αμ. Φλέμινγκ η νοσηλεία πιθανού κρούσματος Έμπολα

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα μας να αντιμετωπίσει με ασφάλεια ύποπτα κρούσματα Έμπολα. Μάλιστα στις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ αύριο Παρασκευή στις 12 η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα αυτό με την συμμετοχή καθηγητών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σε απομονωμένο κτίριο του Αμ. Φλέμινγκ η νοσηλεία πιθανού κρούσματος Έμπολα

Σχεδόν, όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση αυτή της πιθανής κατάστασης και ήδη έχει ετοιμαστεί ο ειδικός χώρος που θα φιλοξενήσει τυχόν περιστατικά Έμπολα.

Μετά από αλλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε ότι το νοσοκομείο υποδοχής των κρουσμάτων αυτών θα είναι το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Απομονωμένο κτίριο του συγκεκριμένου νοσοκομείου έχει ετοιμαστεί ειδικά, με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του.

Επίσης, έχει οριστεί και η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα που θα αναλάβει τη φροντίδα αυτών των περιστατικών. Πρόκειται για έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους σε έκτακτες καταστάσεις επιστήμονες, ενώ ειδική ομάδα υπάρχει και στο ΕΚΑΒ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τον χειρισμό ύποπτου κρούσματος του ιού και την ειδοποίηση - κινητοποίηση του μηχανισμού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τις ελληνικές πρεσβείες στις χώρες όπου είναι σε εξέλιξη η επιδημία, ενώ εξακολουθεί να ισχύει παραμένει η ταξιδιωτική οδηγία για όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γουινέα, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Νιγηρία, να αποφύγουν προς το παρόν αυτή τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα, καθώς έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπάρχει μια εγρήγορση συνολικά στον υγειονομικό χώρο για το ζήτημα αυτό, αλλά γενικότερη ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, δήλωσε ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε έχει ήδη οριστεί νοσοκομείο αναφοράς αν υπάρξει κρούσμα, έχει προσδιοριστεί το κτήριο που διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και τον κατάλληλο ρουχισμό για να αντιμετωπίσει μια τέτοια περίπτωση, ενώ υπάρχει και κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την ύπαρξη του ιού.

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βορίδης δε θέλησε να αποκαλύψει για ποιο νοσοκομείο πρόκειται, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Βέβαια, έχει ήδη γίνει γνωστό πως πρόκειται για το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Αναλυτικά, ο κ. Βορίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη: «Από τη χρονική στιγμή που έχει εκδοθεί η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την πρώτη εκείνη στιγμή, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα τα οποία ορίζει ο Οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς και από αυτές τις χώρες. Για το τι πρέπει να κάνουν, πως μπορούν να προστατευθούν. Έχουμε εκδώσει οδηγίες για το προσωπικό είτε αυτό είναι της Ελληνικής Αστυνομίας είτε του Λιμενικού Σώματος είτε άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται με την υποδοχή ανθρώπων που μπορεί να έρχονται από αυτές τις χώρες, είτε νόμιμα είτε παράνομα.
Το προσωπικό, λοιπόν, που χειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς, έχει πλήρεις υγειονομικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει σε μια πρώτη εξέταση να διαγνώσει αν υπάρχει θέμα ή όχι. Και αν τυχόν υπάρχει ύποπτο κρούσμα, πώς πρέπει να ενεργήσει στη συνέχεια.

Έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς, εκεί που γίνονται οι εξετάσεις, στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός ή όχι. Έχουμε, επίσης, ορίσει και νοσοκομείο αναφοράς, εκεί όπου ουσιαστικά το ύποπτο κρούσμα θα οδηγηθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε αν είναι πράγματι κρούσμα και να γίνει ο χειρισμός του ως κρούσμα. Έχουμε ορίσει, εκτός από το νοσοκομείο, και το προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.
Επομένως, από αυτή την πλευρά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Εκείνο το οποίο ακόμη θα κάνουμε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, είναι να κάνουμε μια άσκηση ετοιμότητας για το ζήτημα αυτό. Και θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει όσα έπρεπε να κάνουμε σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα - Ισπανία: "Υποχρεώθηκα να περιθάλψω τη νοσοκόμα που προσβλήθηκε απροστάτευτος"

Έμπολα: Έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση για την άφιξη του ιού