ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, με στόχο να καταγράψει σε ένα ενοποιημένο πληροφοριακό σύστημα τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και τους συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αιμοδοσίας.

Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται «εθνική ταυτότητα αιμοδότη», με την οποία οι αιμοδότες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, με απλοποιημένες διαδικασίες από οποιαδήποτε υπηρεσία.

Για την πορεία εξέλιξης του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, ενημερώθηκε, σήμερα, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα από τον πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) Παναγιώτη Τσανάκα, τον υπεύθυνο έργου του ΕΔΕΤ Δημήτρη Νικητόπουλο και τον επιστημονικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνο Σταμούλη.

Με τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών αναμένεται να υπάρξει αυτοματοποίηση στις διαδικασίες, αύξηση του βαθμού ασφαλείας, αλλά και της ποιότητας του παρεχόμενου αίματος και μείωση του διαχειριστικού φορτίου των υπηρεσιών αιμοδοσίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες μονάδες αίματος συλλέγονται καθημερινά και πόσες διατίθενται.

Όπως επισήμανε η υφυπουργός, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, προκειμένου η χώρα να διαμορφώσει μια στοχευμένη πολιτική για την αιμοδοσία και να προσελκύσει αιμοδότες.