ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έκτακτη πίστωση 20 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ & πληρωμή εφημεριών εντός διμήνου

Με έκτακτη πίστωση ύψους 20 εκατ. ευρώ τονώνονται άμεσα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, με τις Διοικήσεις όλων των Υγειονομικών Περιφερειών και Νοσοκομείων της χώρας.

Έκτακτη πίστωση 20 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ & πληρωμή εφημεριών εντός διμήνου

Η πίστωση αυτή αποφασίστηκε διότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα στο μέλλον, τόνισε στο onMed ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η σύσκεψη είχε ως βασικό θέμα την αμφίδρομη ενημέρωση για τα οικονομικά των νοσοκομείων, με τον Υπουργό Αναπληρωτή να ενημερώνει επισήμως ότι θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις εφημερίες του υγειονομικού προσωπικού των Νοσοκομείων και τις υπερωρίες του διοικητικού προσωπικού. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο τρόπος πληρωμής αλλάζει και οι εφημερίες θα υπογράφονται και θα πληρώνονται εντός δύο μηνών απ' ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κατά τη συζήτηση έγινε επίσης γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου να μετατρέψει τις άγονες θέσεις ειδικευομένων σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών ώστε να καλυφθούν ταχύτερα στοχευμένες ανάγκες των νοσοκομείων. Ο κ. Γρηγοράκος ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να ενισχυθεί το Ανθρώπινο Δυναμικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και προέτρεψε να επιταχυνθούν οι κρίσεις των γιατρών αφού όπως είπε «Αν δεν προλάβουμε εντός του 2014 να έχουν μπει οι γιατροί αυτοί στο σύστημα Υγείας με διασφαλισμένα τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους και πάμε για το 2015, αυτές οι θέσεις θα υπολογιστούν στις 1.500 που έχουμε διασφαλίσει για του χρόνου». Ήδη για το 2015, ο κ. Γρηγοράκος έχει ανακοινώσει συνολικά 4.000 προσλήψεις για το ΕΣΥ.

Οι Διοικητές από πλευράς τους έθεσαν το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης, όπως και της ολοκλήρωσης των νέων οργανισμών. Από πλευράς Υπουργείου υπήρξε η δέσμευση για ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να αναρτηθούν οι νέοι Οργανισμοί το συντομότερο δυνατό, ενώ για την ενίσχυση υπήρξε διαβεβαίωση πως, στο πλαίσιο του εφικτού, τα νοσοκομεία θα βοηθηθούν εκ νέου.

Πάντως οι διοικητές των νοσοκομείων βρίσκονται εντός των οικονομικών τους στόχων, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση.

Διαβάστε ακόμη:

Ενημέρωση Γρηγοράκου για χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ: Μήπως οι εκλογές είναι κοντά;

Την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα επιβεβαίωσε ο Βορίδης