ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άρχισαν οι εργασίες για την ενεργειακή αυτονομία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

Άρχισαν οι εργασίες για την ενεργειακή αυτονομία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

Την έναρξη των εργασιών για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου «στολίδι» για την Μακεδονία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας,επισημαίνοντας ότι αποτελεί μοντέλο για όλα τα νοσοκομεία τόσο λόγω της εξαιρετικής απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ, όσο και γιατί πρωτοπορεί με την μονάδα που θα του εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι να στηρίξει το «Παπαγεωργίου» αλλά και όλα τα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι παρά τις Κασσάνδρες το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου, Βασίλης Παπάς, ανέφερε ότι η σύμβαση φτάνει στο ποσό των 2.209.080 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι του αρχικού προϋπολογισμού που ήταν περίπου 3.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας της τάξης του 20-22%, δηλαδή 600.000-700.000, ευρώ ετησίως.

Πρόσθεσε επίσης ότι στο Νοσοκομείο ήδη λειτουργεί Wi Fi, σύντομα οι θάλαμοι νοσηλείας θα αποκτήσουν τηλεοράσεις, ενώ τον προσεχή Μάρτιο θα λειτουργήσει το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα PET/CT για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Σημειώνεται ότι η εγκατασταθείσα μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, ενώ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων θα ζεσταίνει νερό σε θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν του 90 βαθμούς Κελσίου. Θα έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.600 KW που αντιστοιχεί με το 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής των εργάσιμων ημερών λειτουργίας του Νοσοκομείου και θερμικής ισχύος περίπου 1.400.000 kcal/h, που είναι επαρκής για να θερμάνει πλήρως το χειμώνα 8-10 τετραώροφες πολυκατοικίες. Το συγκρότημα θα διαθέτει και ψύκτη προσροφητικού τύπου, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες θα αξιοποιεί για την παραγωγή ψυχρού νερού κλιματισμού το θερμό νερό που δεν θα χρειάζεται για θέρμανση.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen