ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οριακή η κατάσταση στις μονάδες εντατικής νεογνών

Από σοβαρή υποστελέχωση πάσχουν οι Μονάδες Εντατικής Νεογνών των δημόσιων Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χαρακτηρίζεται πλέον ως οριακή.

Οριακή η κατάσταση στις μονάδες εντατικής νεογνών

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα στις Μονάδες Νεογνών αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια για κάθε 4-5 νοσηλευόμενα νεογνά όταν στην Σουηδία η αντίστοιχη αναλογία είναι μία νοσηλεύτρια προς δύο νεογνά. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, «η έλλειψη επαρκούς αριθμού νοσηλευτών στις ΜΕΝΝ δεν έχει επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τουλάχιστον μέχρι τώρα...».

Στην Ελλάδα συνολικά λειτουργούν 28 Μονάδες Εντατικής Νεογνών εκ των οποίων περίπου δέκα είναι σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Όπως ανέφερε με αφορμή 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννετικών Εταιρειών που ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο Caravel, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και διευθύντρια της Β' Μονάδας Νεογνών στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία κα Φανή Ανατολίτου, οι ανεπτυγμένες ΜΕΝΝ στην Ελλάδα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη Περιγεννητικών Κέντρων όπου θα παρακολουθούνται οι έγκυες υψηλού κινδύνου για την γέννηση πρόωρων νεογνών. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το 2013 γεννήθηκαν περίπου 95.000 βρέφη, εκ των οποίων το 10% ήταν πρόωρα (κάτω των 32 εβδομάδων κύησης).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των γονέων πρόωρων παιδιών. Όπως ανέφερε η κα Ελένη Βαβουράκη, εκπροσωπώντας γονείς με πρόωρα νεογνά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη αυτών των γονέων που μπορεί να κάνουν και τρεις μήνες να πιάσουν το παιδί τους στα χέρια τους. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους γονείς που προέρχονται από επαρχία και δεν έχουν που να μείνουν όσο περιμένουν ημέρα με την ημέρα να βγει από τη μονάδα το βρέφος τους.

Σημειώθηκε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα στο Αγία Σοφία και το Έλενα, παρά το σχετικά χαμηλό κόστος του εξοπλισμού που απαιτείται (περίπου 40.000 ευρώ για ψυγείο και παστερίωση). Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννετικών Εταιρειών, καθηγητής Giuseppe Buonocore, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χορήγησης ειδικής αιμοσφαιρίνης στις γυναίκες με ομάδα αίματος ρέζους αρνητικό, που πρόκειται να τεκνοποιήσουν για δεύτερη φορά, λόγω αυξημένου ποσοστού θνητότητας του νεογνού τους. Μάλιστα διοργανώνεται στην Αθήνα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ένας μικρός Μαραθώνιος για την ευαισθητοποίηση γυναικών και γιατρών ως προς αυτό το ζήτημα.