ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΟΚΑΝΑ και η επόμενη ημέρα των χρηστών...

Παρά τον ελλειμματικό του προϋπολογισμό και τις εν γένει δυσκολίες της δημόσιας υγείας, ο ΟΚΑΝΑ σχεδιάζει με νηφαλιότητα και αισιοδοξία το μέλλον του, με αιχμή του δόρατος τη μείωση της περίφημης λίστας μεθαδόνης και βάζοντας, παράλληλα, ποιοτικούς στόχους.

Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΟΚΑΝΑ και η επόμενη ημέρα των χρηστών...

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μιχάλης Κατρίνης, η λίστα μεθαδόνης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μηδενίζεται, ενώ για τη λίστα βουπρενορφίνης ο στόχος είναι να πέσει κάτω από 1.000 άτομα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 1.600 άτομα. Σήμερα, το πρόγραμμα υποκατάστασης παρακολουθούν συνολικά 8.422 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία του Oργανισμού. Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, του χρόνου αναμονής προκειμένου κάποιος να εισέλθει στην λίστα υποκατάστασης. Ο χρόνος αυτός ανέρχεται σε 38 περίπου μήνες, όταν πριν μερικά χρόνια έφθανε τους 72 μήνες.

Αυτή τη στιγμή, οι χρήστες των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ ανέρχονται σε 11.500 περίπου άτομα, ωστόσο σύμφωνα με τον κ.Κατρίνη, ο πραγματικός αριθμός των χρηστών κυμαίνεται μεταξύ 20.000 με 30.000 ανθρώπων.

Πρόσφατα ο Οργανισμός έλαβε επιχορήγηση ύψους 9 εκατ. ευρώ, ποσό που προέκυψε από τις εγκληματικές ενέργειες, ωστόσο το ποσό είναι καθαρά λογιστικό, αφού στην πραγματικότητα δεν έχουμε λάβει τα χρήματα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ. Για το 2015, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού αναμένεται να ανέλθει στα 21 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Επίσης, ο κ. Κατρίνης, σε συνάντηση εργασίας που είχε με εκπροσώπους του Τύπου την Πέμπτη, ανακοίνωσε τη δυνατότητα συνταγογράφησης από το ΠΕΔΥ. Βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι ποιοι γιατροί θα συνταγογραφούν, αφού είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες.

Παρά τα δυσμενή δημοσιονομικά δεδομένα, προχωρήσαμε έως και τον Νοέμβριο, αναφέρει ο κ. Κατρίνης, σε παραπομπές 800 και πλέον θεραπευομένων στην Αττική χωρίς να ανοίξουμε καινούρια μονάδα και χωρίς να προσλάβουμε ως προσωπικό ούτε ένα άτομο, υλοποιώντας την στρατηγική για την αποτελεσματική διαχείριση της λίστας αναμονής σε λίγους μήνες.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το πρόγραμμα υποκατάστασης στις φυλακές Αγίου Στεφάνου και στις φυλακές Κορυδαλλού με άμεση ανταπόκριση από τους εξαρτημένους κρατούμενους. Στον Άγιο Στέφανο έχουμε ήδη 113 αιτήσεις και 35 θεραπευόμενους και στον Κορυδαλό 70 αιτήσεις με 8 θεραπετυόμενους.

Φυσικά το στοίχημα είναι μεγάλο, αναφέρει ο κ. Κατρίνης, δηλαδή οι ποιοτικοί στόχοι σε μια δύσκολη περίοδο με πιεσμένα οικονομικά και υποστελέχωση, ενώ ενδιαφέρον έχει και η επόμενη ημέρα των χρηστών. Πώς δηλαδή θα μπορέσουν να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία με ισότιμους και αξιοπρεπείς όρους και μέσα από το πολύ καλό μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Τα προγράμματα e-learning και η συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας αποτελούν δύο ακόμη φιλόδοξα σχέδια, τα οποία δεν γνωρίζουμε ωστόσο κατά πόσο θα ισορροπήσουν το έλλειμμα με τους 670 εργαζόμενους που πραγματικά λείπουν από τις υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη:

Μιχ. Κατρίνης: Βάζουμε τις βάσεις για έναν ΟΚΑΝΑ διαφανή & εξωστρεφή

Παπακώστα: 10 Κέντρα Πρόληψης σε εκκρεμότητα με τον ΟΚΑΝΑ για υπογραφή συμβάσεων

Υποστελεχωμένα και με περικοπές έως και 70% τα Κέντρα Πρόληψης για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες