ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Διευκρινήσεις για το clawback με αφορμή την συζήτηση αύριο στο ΣτΕ

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις Διαγνωστικές Εξετάσεις, με αφορμή το γεγονός ότι αύριο 16 Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζεται η προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το clawback των διαγνωστικών εξετάσεων του 2014, προχωρά ο ΠΙΣ.

ΠΙΣ: Διευκρινήσεις για το clawback με αφορμή την συζήτηση αύριο στο ΣτΕ

Ο ΠΙΣ μάλιστα, ζητά από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και από τους ιατρούς, να σταματήσει η παραπληροφόρηση, η σκοπιμότητα καθώς και η πληροφόρηση μέσα από άγνοια - να διαβαστεί καλά το περιεχόμενο των Υπουργικών αποφάσεων (ΦΕΚ 2243 Β) - και να συστοιχηθούμε μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις, αναζητώντας λύσεις που θα οδηγούν σε αποτελέσματα επωφελή για το κλάδο μας, όπως αναφέρει.

Αναλυτικά οι διευκρινήσεις σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και την εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων της 18ης Αυγούστου 2014 ΦΕΚ 2243 Β΄ έχουν ως εξής:

- Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ), η οποία συστήθηκε μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είχε καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις οι οποίες οδήγησαν στις Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 2243 Β΄18.8.2014).

- Στην ΠΕΔ συμμετείχαν ως συντονιστής ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, ο κ. Φώτιος Πατσουράκος, Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ, ο κ. Αναστάσιος Τσάτσος, Γεν.Γραμματέας της ΠΟΣΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΙΠΥ, κ. Ιωάννης Κλεινάκης, ο κ. Δημήτρης Τσάμης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η κα Αννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ο κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, Μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Στέλιος Κυριαζίδης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και ο κ. Σωτήρης Δαμασκηνός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου.

- Ζητήθηκε από όλους μας η άμεση εφαρμογή των Υπουργικών αποφάσεων της 18ης 8.2014 (ΦΕΚ 2243 Β), με συνεχείς παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Υγείας ακόμη και τον Πρωθυπουργό.

- Διευκρινίζουμε ότι η Υπουργική Απόφαση για το άρθρο 1 (Δαπάνη Διαγνωστικών εξετάσεων σε παρόχους και διαχείριση υπερβάσεων του προϋπολογισμού) και το άρθρο 2 (κατανομή ορίου δαπάνης ανά νομό και ιδιώτη πάροχο), καθορίζει εφαρμογή από 1.1.2014.
Η ισχύς του άρθρου 3 (όρια και έλεγχοι συνταγογραφικών εξετάσεων-ενσωμάτωση στο Σύστημα ΗΔΙΚΑ) ορίζεται για την 1.9.2014.

- Ο υπολογισμός του ετήσιου ατομικού ορίου ανά πάροχο και νομό καθορίζεται σε δωδεκατημόρια και το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση, μετά την αφαίρεση του rebate.

- Μέχρι σήμερα έχουν ενσωματωθεί, μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και τις εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ, συνταγογραφικές κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας, πρόκειται δηλαδή για αυτές που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και όχι αυτές που δόθηκαν από τον Π.Ι.Σ., τα δε αριθμητικά όρια των εξετάσεων δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα (παράρτημα Γ) στο σύστημα ΗΔΙΚΑ.

- Η καθυστερημένη ανακοίνωση του ατομικού ορίου ανά πάροχο και νομό δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων. Ήταν γενική απαίτηση όμως για ανακοίνωση έστω και καθυστερημένα. Η ανεπάρκεια του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, η σκοπιμότητα του ΕΟΠΥΥ για καθυστέρηση και μη πλήρη εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων οδηγεί σε προβλήματα επιβίωσης τον κλάδο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα αναζητήσει ευθύνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Η συμφωνία για τη μη εφαρμογή ατομικού ορίου πλαφόν για τα πρώτα έτη λειτουργίας των νέων εργαστηριακών ιατρών δεν τηρήθηκε και πιστεύουμε να διορθωθεί το λάθος, σύμφωνα με την σχετική υπόσχεση την οποία έχει λάβει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, διαφορετικά τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν, πέραν της επιβίωσης πολλών νέων συναδέλφων μας, θα οδηγήσουν σε σύγκρουση, η οποία δεν είναι η καλύτερη λύση για το θεσμικό ρόλο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος πρέπει να αναζητεί πάντα λύσεις μέσα από τη συνεργασία.

Διαβάστε ακόμη:

Clawback τέλος για τα Διαγνωστικά Εργαστήρια

Ο ΠΙΣ στην Καρδίτσα: Ενημέρωση για όλα τα καυτά θέματα της υγείας & περίθαλψης