ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελληνικό φαρμακείο: Επιστροφή στο τεφτέρι

Με δανεικά φάρμακα λαμβάνουν τη θεραπεία τους όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Ελληνικό φαρμακείο: Επιστροφή στο τεφτέρι

Η κατά 40% αύξηση της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη, έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των συνοικιακών φαρμακείων στα τεφτέρια.

Εκεί καταγράφονται οι οφειλές των ασφαλισμένων, που σε ορισμένα φαρμακεία έχουν φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με "Τα Νέα".

Oι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έχουν μειώσει τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 60%. Παρ' όλα αυτά, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, βάσει του οποίου το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για την αγορά των φαρμάκων τους έχει αυξηθεί δραματικά.

Το σύστημα, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, «τιμωρεί» τους ασφαλισμένους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στη λιανική και την ασφαλιστική (δηλαδή το ποσό που καλύπτει το ταμείο) τιμή.

Το μέτρο αυτό ελήφθη με στόχο την προώθηση των γενοσήμων, δηλαδή φθηνότερων φαρμάκων, δημιουργώντας έτσι οικονομικά αντικίνητρα στους ασφαλισμένους. Όπως φαίνεται όμως από τις αποδείξεις των φαρμακείων, ακόμη και τα αντίγραφα σκευάσματα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά για μια μερίδα ασθενών εν μέσω κρίσης.