ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επιχείρηση Χιονοστιβάδα - ΟΚΑΝΑ: Το μήνυμα της πρόληψης μπορεί να μεταδοθεί από φίλο σε φίλο

Στην ουσιαστική ανάγκη συνέχισης αλλά και επέκτασης του έργου του ΟΚΑΝΑ «Επιχείρηση Χιονοστιβάδα» ως μίας εξαιρετικά σημαντικής παρέμβασης για την προσέγγιση πληθυσμού ενεργών χρηστών που δεν υποστηρίζονται από καμία θεραπευτική ή άλλη δομή, επικεντρώθηκε η συζήτηση κατά την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2014, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο: «Διάδωσέ το... Το μήνυμα της πρόληψης μπορεί να μεταδοθεί από φίλο σε φίλο».

Επιχείρηση Χιονοστιβάδα - ΟΚΑΝΑ: Το μήνυμα της πρόληψης μπορεί να μεταδοθεί από φίλο σε φίλο

Το έργο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλο εύρος. Την περίοδο 2012 – 2014, 41 στελέχη του ΟΚΑΝΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιμορφώθηκαν και εκπαίδευσαν περισσότερους από 400 πρώην χρήστες, οι οποίοι με τη σειρά τους προσέγγισαν και ενημέρωσαν περισσότερους από 4.300 ενεργούς χρήστες, για το AIDS, την ηπατίτιδα και άλλα λοιμώδη νοσήματα και για τους τρόπους πρόληψης και προστασίας της υγείας τους.

«Η "Χιονοστιβάδα" δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών και διάδοσης μηνυμάτων πρόληψης για τα μεταδιδόμενα νοσήματα και την ασφαλή χρήση» είπε η υπεύθυνη του υποέργου Λίτσα Λαγάκου, «αλλά αποτελεί μία τεχνική δημιουργίας δικτύων μέσα από τη στρατολόγηση πρώην ή λειτουργικών ενεργών χρηστών για να προσεγγίσουν τον κρυμμένο πληθυσμό των χρηστών σε χώρους εκτός δομών (πιάτσες). Γίνεται έτσι ένα μέσο διάχυσης μηνυμάτων με γεωμετρική πρόοδο με στόχο την ευαισθητοποίηση των περιθωριοποιημένων χρηστών σχετικά με νοσήματα όπως το AIDS και η ηπατίτιδα, την ενημέρωσή τους για υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης (π.χ. πολυιατρεία, υπηρεσίες streetwork, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης κ.α.) αλλά και την καταγραφή των αναγκών τους, ώστε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ».

Ο Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης, Συντονιστής Μονάδων & Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδας μίλησε για το διαρκώς ογκούμενο πρόβλημα της χρήσης ουσιών και της εξάρτησης εν μέσω κρίσης και προσδιόρισε τους τέσσερις πυλώνες αντιμετώπισής του: 1. καταστολή 2. πρόληψη 3. θεραπεία και 4. μείωση βλάβης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η παρούσα δράση.

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, αρμόδιος της υπηρεσίας Streetwork του ΟΚΑΝΑ και οι συνεργάτες του, Νίκος Μαργαρίτης και Ειρήνη Καγκελάρη μίλησαν για την ιστορική διαδρομή αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου πρόληψης, η οποία είχε ξαναδοκιμαστεί σε μικρότερη κλίμακα παλαιότερα τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί καθώς τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «η συνεργασία μας με τους πρώην χρήστες ήταν πραγματικά πολύτιμη. Ήταν πολλές οι φορές που μας ξεπέρασαν καθώς μπήκαν σε περιοχές που για εμάς είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ στελεχών και πρώην χρηστών πρέπει να αποτελούν κομβικό κομμάτι οποιασδήποτε μελλοντικής παρέμβασης και προσέγγισης των ενεργών χρηστών, αν θέλουμε να προσφέρουμε σαν Οργανισμός».

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν οι πρώην χρήστες - συνεργάτες του προγράμματος (απόφοιτοι και μέλη Θεραπευτικών Προγραμμάτων), οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία, τις αγωνίες αλλά και τις ανταμοιβές που τους προσέφεραν οι επιχειρήσεις «Χιονοστιβάδα». «Στην αρχή είχα μεγάλο φόβο. Δεν ήξερα πώς θα αντιδρούσα αν ξαναέμπαινα στην πιάτσα και έβλεπα αυτούς, με τους οποίους πριν λίγο καιρό ήμασταν μαζί. Όμως κατάφερα να τους μιλήσω αλλά και να τους ακούσω μέσα από έναν άλλο ρόλο και αυτό ήταν εξαιρετικά θεραπευτικό για μένα. Ήταν όμως και γι αυτούς θεραπευτικό γιατί είδαν ότι ένας "δικός" τους ήταν τώρα από την "άλλη πλευρά"» είπε η Αναστασία.

Στην Ημερίδα που παρακολούθησαν περισσότερα από 120 άτομα απηύθυναν χαιρετισμούς η Μαρία Ρεπούση, Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και ο Βαγγέλης Καφετζόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Εφαρμογής Προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ.