ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καταρρέουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Κρήτης από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Καταρρέουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Κρήτης από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Την οικονομική κατάρρευση αντιμετωπίζουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια στο Ηράκλειο, αφού ενώ ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα τα ταμεία τα οποία έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, τους οφείλουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για εξετάσεις που έχουν εκτελεστεί από το 2009.

Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back), που το πρώτο εξάμηνο του 2014 φτάνουν στο 60% του τζίρου κάθε εργαστηρίου.

Στις επιβαρύνσεις προστίθεται η εφαρμογή "πλαφόν" για κάθε πάροχο, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014.

Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικροβιολόγων Ηρακλείου Μαρία Τσακίρη και Άρια Χουρδάκη είπαν στην εφημερίδα "Πατρίς" ότι τα εργαστήρια βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.

Φέτος, κλείνουν με οικονομική ζημιά, επομένως πολλοί σκέφτονται ότι δεν αξίζει ως κλάδος να συνεχίσουν την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την έναρξη της κρίσης οι εργαστηριακοί:

-Δεν έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2009 από επιμέρους Ταμεία, τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οφειλές για εξετάσεις που έχουν εκτελεστεί.

-Με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ στις -από το1991- καθηλωμένες τιμές του κρατικού τιμολογίου υπήρξαν μειώσεις στην κοστολόγηση των εξετάσεων.

-Σε σύντομο χρόνο, έγινε δεύτερη μείωση με τη θέσπιση ασφαλιστικών τιμών από τον ΕΟΠΥΥ (εξέταση με αναγραφή κόστους στο παραπεμπτικό 4 ευρώ ο παροχής να την πληρώνεται 3 ευρώ), με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αξία του παραπεμπτικού.

-Η μείωση του προϋπολογισμού και η ηθελημένη κίνηση του ΕΟΠΥΥ να μην θέσει σε λειτουργία ελεγκτικό μηχανισμό στην έκδοση και εκτέλεση παραπεμπτικών, είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση των δαπανών για τις παρακλινικές εξετάσεις για το 2013.

Σε απάντηση αυτού, ο ΕΟΠΥΥ θέσπισε την εφαρμογή της έκπτωσης "rebate" και της επιστροφής χρημάτων "claw back", μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2013, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

 

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen