ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επείγουσα εγκύκλιος για την διάθεση αντιϊικών φαρμάκων δωρεάν

Επείγουσα εγκύκλιο για την διάθεση αντιϊικών φαρμάκων - με αφορμή την δραστηριότητας της γρίπης- σε όλες τις Υγειονομικές περιφέρειες, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο ΙΦΕΤ, απέστειλε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου.

Επείγουσα εγκύκλιος για την διάθεση αντιϊικών φαρμάκων δωρεάν

Να σημειωθεί όπως έχει τονίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα αντιϊικά, μπορούν να τα λαμβάνουν οι ασθενείς με τα πρώτα συμτπώματα της γρίπης, ακόμη και χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ο ιός.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στα πλαίσια της εξασφάλισης διαθεσιμότητας αντιϊκών φαρμάκων που χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διευκρινίζεται ότι και κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης ισχύει η διαδικασία και οι προϋποθέσεις δωρεάν διάθεσης αντιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι Μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Π.Ε.Δ.Υ., τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και τα οργανωμένα ιατρεία των Καλλικρατικών Δήμων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν απευθείας με αιτήματά τους προς την Ι.Φ.Ε.Τ. Α.Ε. (τηλ. επικ. 2132002400) τα αντιϊκά φάρμακα οσελταμιβίρη (Tamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza).

Παρακαλείται η Ι.Φ.Ε.Τ. Α.Ε. να διευκολύνει την αποστολή των αντιϊκών φαρμάκων στους προαναφερόμενους φορείς και να μας αποστέλλει σε εβδομαδιαία βάση τα στοιχεία κίνησης των ανωτέρω σκευασμάτων (πόσα σκευάσματα ανά Μονάδα Υγείας και το υπολειπόμενο απόθεμα ανά σκεύασμα).

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη: Επτά οι νεκροί, 22 σε ΜΕΘ - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για να είστε προστατευμένοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ