ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προς απόσυρση η απόφαση για το δικαίωμα συνταγογράφησης των νοσηλευτών;

Προς απόσυρση αναμένεται να οδηγηθεί, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας η απόφαση με την οποία δίνεται δικαίωμα συνταγογράφησης σε νοσηλευτές.

Προς απόσυρση η απόφαση για το δικαίωμα συνταγογράφησης των νοσηλευτών;

Βέβαια, οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, καθώς απομένουν πλέον μόλις ελάχιστες ημέρες για τις εκλογές.
Την ίδια ώρα, πηγές από το υπουργείο κάνουν λόγο για «ατυχή διατύπωση» και επικαλούνται τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι νοσηλευτές μπορούν να χορηγούν ήπια σκευάσματα.

ΠΙΣ: Ζητά την ανάκληση της απόφασης για συνταγογράφηση από νοσηλευτές

Ως απόφαση προεκλογικού χαρακτήρα χαρακτηρίζει ο ΠΙΣ την υπουργική απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2015, η οποία καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών και τους δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Παράλληλα, ο ΠΙΣ τονίζει ότι η απόφαση αυτή ευτελίζει τόσο την πολιτική ζωή όσο και την ιατρική λειτουργία.

Και ο ΙΣΑ ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση Βορίδη

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την απόφαση του υπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένας Υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Διχασμένη η κοινότητα των νοσηλευτών για το δικαίωμα συνταγογράφησης

Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και προετοιμασία έγινε η ρύθμιση για δικαίωμα συνταγράφησης στους νοσηλευτές, επισημαίνει το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία Βορίδη.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση, λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Εθνικές εκλογές, το περιεχόμενο και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, μόνο ως μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Αντίστοιχη προσπάθεια κομματικής χειραγώγησης κατέβαλε άλλωστε ο κ. Βορίδης και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την απόπειρα δημιουργίας Επαγγελματικού Κλάδου μόνο για το μισό νοσηλευτικό προσωπικό, που ωστόσο δεν ευοδώθηκε», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το προεδρείο της ΠΑΣΟΝΟΠ υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, προστίθενται μια σειρά απλών πράξεων που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα νοσηλευτικά πρωτόκολλα.

Η πρωτοτυπία, ωστόσο, εξηγεί, έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως νοσηλευτικό πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία έως σήμερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός αναφέρει ότι δίδεται στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ανήκουν ήδη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων και ως εκ τούτου δε χρίζουν συνταγής.

"Αυτό το τελευταίο μάλιστα, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση Φορέων της Ιατρικής κοινότητας, οι οποίοι προφανώς δε μπήκαν στη διαδικασία να διαβάσουν την επίμαχη Υπουργική Απόφαση πριν αποφασίσουν να αντιδράσουν, διαφορετικά θα διαπίστωναν πως πρόκειται για μια πρόβλεψη άνευ ουσίας και αντικειμένου, καθώς και σήμερα δύναται ο οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθευτεί απλά παυσίπονα ή επιδεσμικό υλικό από το φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς την ύπαρξη ιατρικής συνταγής!", επισημαίνεται με νόημα.

Τέλος, η ΠΑΣΟΝΟΠ αναφέρει ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Τη στιγμή που 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστά ενώ επελαύνει στη χώρα επιδημία γρίπης και κάθε χρόνο χάνονται τουλάχιστον 2.000 ψυχές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ο κ. Βορίδης κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των νοσηλευτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνη με την απόφαση Βορίδη η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ)

Την εκτίμηση ότι η απόφαση Βορίδη για δικαίωμα συνταγογράφησης σε νοσηλευτές δεν προσκρούει στις αρμοδιότητες των γιατρών, εκφράζει η ΕΝΕ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, το προεδρείο της ΕΝΕ διευκρινίζει ότι στην επίμαχη παράγραφο (32 του χωρίου Α1), που αναφέρεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ήπιων σκευασμάτων που κυκλοφορούν ούτως ή άλλως ευρέως στο εμπόριο (ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντισηπτικά διαλύματα, ιχνοστοιχεία, επιδεσμικό υλικό), αφορά την άσκηση της νοσηλευτικής στην κοινότητα.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει η ΕΝΕ, είναι στη δυνατότητα του νοσηλευτή να συνιστά στον ασθενή την προμήθειά τους.

Για τα θρομβολυτικά και τα λοιπά νοσοκομειακά σκευάσματα, οι νοσηλευτές σημειώνουν ότι η αντίδραση των γιατρών είναι παντελώς αδικαιολόγητη, καθώς και για αυτά γίνεται σαφής αναφορά ότι χρειάζεται πρωτίστως ιατρική γνωμάτευση.

Η ΕΝΕ είναι σύμφωνη με την απόφαση Βορίδη και θεωρεί ότι αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στο χώρο της Υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα, όπως εξάλλου ισχύει σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Η διεθνής εμπειρία, τονίζει, διδάσκει ότι η ενεργός συμμετοχή των νοσηλευτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα έχει επιφέρει στους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας.