ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

SOS εκπέμπει το ΚΕΕΛΠΝΟ: Στεγνό από χρήματα στην πιο κρίσιμη στιγμή, της γρίπης

Τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Δημόσια υγεία- όπως είναι η περίοδος αυτή με την έξαρση της γρίπης- τα Κέντρα Αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ξεμείνει από χρήματα, εκφράζουν οι καθηγητές και τα στελέχη του Κέντρου, εκπέμποντας παράλληλα SOS κινδύνου.

SOS εκπέμπει το ΚΕΕΛΠΝΟ: Στεγνό από χρήματα στην πιο κρίσιμη στιγμή, της γρίπης

Το ποσό των 2 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να έχει στα ταμεία του το ΚΕΕΛΠΝΟ και να διαχειρισθεί καθυστερεί τραγικά, τονίζει στο onMed ο καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Αθανάσιος Τσακρής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής και ασφαλής κάλυψη και να μην πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις, εξαιτίας μεγάλων ελλείψεων σε υλικά, αντιδραστήρια και αναλώσιμα.

Ο κ. Τσακρής, καταθέτει τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι τα χρήματα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και μήνες στα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και όσο υπάρχει καθυστέρηση, τα πράγματα για την δημόσια υγεία είναι σοβαρά, αφού η γρίπη έχει κάνει έντονα την εμφάνισή της. Επιπλέον εφέτος, να θυμίσουμε ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει το πανδημικό στέλεχος (καθώς υπάρχει μετάλλαξη) και για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και εγρήγορση, αφού εκτός των άλλων, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με κλίνες ΜΕΘ, καθώς 150 παραμένουν κλειστές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι το μεσημέρι (3μμ) της Πέμπτης, οι θάνατοι από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, παραμένουν στους 12 (όπως ήταν και την Τετάρτη), ενώ σε ΜΕΘ αυτή την στιγμή βρίσκονται 25 άτομα. Συνολικά, από την ημέρα που ξέσπασε το κύμα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί 45 άτομα σε ΜΕΘ.

Διαβάστε ακόμη:

12 οι νεκροί από την γρίπη, 21 σε ΜΕΘ