ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γόνιμη συνεργασία Παν. Κουρουμπλή και Κέντρων Αποκατάστασης με όλα τα θέματα στο τραπέζι

Θέματα που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας, αλλά και στα σοβαρά θεσμικά ζητήματα του κλάδου, όπως συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ληξιπρόθεσμα, χαράτσια clawback και rebate αλλά και Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υγείας, συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουρουμπλή, και να συζητήσει μαζί του τα φλέγοντα ζητήματα στον χώρο της Υγείας.

Γόνιμη συνεργασία Παν. Κουρουμπλή και Κέντρων Αποκατάστασης με όλα τα θέματα στο τραπέζι

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος έθεσαν υπόψη του Υπουργού τα εξής θέματα:

• Νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Η ΕΚΑΕ πρότεινε επανασύσταση επιτροπής από θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεωρώντας απαράδεκτο το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο παρελθόν.
• ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι της ΕΚΑΕ ζήτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο ανοικτό θέμα των συμβάσεων, μέσα από ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, που θα αποκλείει τις μονομερείς παραβιάσεις των συμφωνημένων όρων από πλευράς ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, η ΕΚΑΕ σημείωσε ότι πρόκειται για μια τακτική που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά στις λογιστικές επιταγές της Τρόικα.

Η ΕΚΑΕ επεσήμανε στον Υπουργό ότι τα ανεξόφλητα χρέη ετών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας και τα αναδρομικά κουρέματα (clawback, rebate) επί δικαίων και αδίκων, οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό, με απολύσεις εργαζομένων και αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

• ΕΣΑΝ. Τονίστηκε η άνιση μεταχείριση του κράτους απέναντι στους Ιδιωτικούς και Δημόσιους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
• Πιστοποίηση. Η ΕΚΑΕ εξέφρασε τη θέση της υπέρ της αξιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), που αποτελεί το μοναδικό αξιόπιστο φορέα που εποπτεύεται από το ΥΥΚΑ. Σχετικά με το φλέγον ζήτημα των ελέγχων, υπογραμμίστηκε η αδυναμία διενέργειας αξιόπιστων ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, εξαιτίας του σαθρού θεσμικού πλαισίου.

Ο κ. Κουρουμπλής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα. Τα ΚΑΑ, μέσα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους (όλες σχεδόν μετρούν λιγότερα από 10 χρόνια λειτουργίας), με δυναμικό 2.500 κλινών και 4.500 εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν πραγματικό πυλώνα για την αποκατάσταση και την αποθεραπεία στην χώρα, αφού πέρα από το Εθνικό Ίδρυμα Αναπήρων, οι δημόσιες δομές κλειστής νοσηλείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Τέλος, η ΕΚΑΕ παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία στον κ. Κουρουμπλή, τόσο για το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία των ΚΑΑ, (αποσυμφόρηση Δημόσιων Νοσοκομείων, αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό, όχημα ανάπτυξης μέσω Ιατρικού Τουρισμού κ.α.), όσο και για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν, βοηθώντας τους πάσχοντες - πολίτες να επανενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Η Ένωση, ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη συνάντηση και το γόνιμο διάλογο που πραγματοποιήθηκε και του εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Ως ο μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα, η ΕΚΑΕ διαβεβαιώνει τον Υπουργό ότι θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση του, με εμπεριστατωμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, για να συμβάλει στην προαγωγή και αναβάθμιση του κοινωνικού αγαθού της υγείας.