ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος στην Διάσκεψη του ΠΟΥ για την Άνοια: Ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ

Μπασκόζος στην Διάσκεψη του ΠΟΥ για την Άνοια: Ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με καθολική κάλυψη, επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, κατά την παρέμβασή του στην 1η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Δράση κατά της Άνοιας που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου 2015 στη Γενεύη. 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Γιάννη Μπασκόζου έχει ως εξής:

«Το κράτος πρέπει να είναι εγγυητής της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στο θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα της υγείας προωθώντας την ανεξαρτησία του ατόμου, τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του, τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας. Τα προηγούμενα πρέπει να αποτελούν υψηλές προτεραιότητες κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Η Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον της ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με καθολική κάλυψη και έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή της υγείας και θα συνεισφέρουμε τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να κάνουμε για όλα τα παραπάνω, είμαστε όμως αποφασισμένοι, εντείνοντας τις προσπάθειές μας, να τα καταφέρουμε».

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Μπασκόζου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Υπουργοί, συνάδελφοι και φίλοι,

H άνοια είναι μια κατάσταση που προφανώς επηρεάζει το άτομο και την ίδια στιγμή έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικογένειά του/της.

Ένα σύνδρομο χωρίς εξακριβωμένη αιτία και θεραπεία αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τόσο για την επιστήμη όσο και για ολόκληρη την κοινωνία και το σύστημα υγείας. Δεδομένου ότι η πορεία της άνοιας διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από τον προγενέστερο τρόπο ζωής του ασθενούς, είναι επιβεβλημένη η περαιτέρω μελέτη του θέματος και ανάμεσα στα άλλα, η αξιολόγηση του τρόπου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η πρόληψη, η πρώιμη διάγνωση και οι παρέμβαση στους κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς βλαπτικούς παράγοντες, και υπό προϋποθέσεις, φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να εξοικονομούν πόρους για το σύστημα υγείας.

Το κράτος πρέπει να είναι εγγυητής της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στο θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα της υγείας προωθώντας την ανεξαρτησία του ατόμου, τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του, τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας. Τα προηγούμενα πρέπει να αποτελούν υψηλές προτεραιότητες κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Η Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον της ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με καθολική κάλυψη και έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή της υγείας και θα συνεισφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να κάνουμε για όλα τα παραπάνω, είμαστε όμως αποφασισμένοι, εντείνοντας τις προσπάθειές μας, να τα καταφέρουμε».

photo WHO SG 1

Διαβάστε ακόμη:

Θα καταφέρει ο Γ. Μπασκόζος να πείσει τον ΠΟΥ για το πρόγραμμά του;

BEST OF NETWORK

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα

Γηροκομείο στα Χανιά: Πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο

Παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο – Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν - «Γέννησα διασωληνωμένη» (vid)

Self Test: Πότε και πώς θα τα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη

Χανιά: Κινδύνεψε 21χρονος σε παραλία - Σωτήρια η επέμβαση των ναυαγοσωστών

Μυτιλήνη: Το απόλυτο κορονοπάρτι έκπληξη δίπλα στο τμήμα με μουσική, παράγοντες και υγειονομικούς

Survivor: Έσκασε η «βόμβα» - «Ποιος παίκτης ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς» (vid)

Τρίκαλα: Δέος! Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα (vid)

Κορονοϊός - Μεσολόγγι: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος

Τουρκία: «Σκούρα» τα πράγματα για τον Ερντογάν - Ολομέτωπη επίθεση από Κιλιντσάρογλου