ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΕΣΥ εκπέμπει SOS: Κλειστές ΜΕΘ και χιλιάδες κενά γιατρών

Επείγουσες προσλήψεις 800 μονίμων και 700 επικουρικών γιατρών και 2.500 νοσηλευτών, ζητεί το υπουργείο Υγείας από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από έρευνα που επιβεβαίωσε τις δραματικές ελλείψεις σε όλο τον οργανισμό του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ εκπέμπει SOS: Κλειστές ΜΕΘ και χιλιάδες κενά γιατρών

Οι θέσεις αφορούν άμεσες ανάγκες λειτουργίας κρίσιμων μονάδων στη νησιωτική Ελλάδα και 130 θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

Δείτε σε πίνακες τις κενές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία:

111ikeorghue
112wkerhgl
113ledkrtq
114edkirgwe
115kodeafr
116oldsekk

Πίνακες: πηγή: εφημερίδα "Έθνος"

Τα κενά αυτά καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα. Εντάσσονται στο σχέδιο επείγουσας παρέμβασης, που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή και κ. Ξανθό αντίστοιχα.

Συνολικά, οι κενές θέσεις γιατρών ανέρχονται στις 4.000, αλλά η κατεπείγουσα ανάγκη αφορά την κάλυψη τουλάχιστον 300 θέσεων.

Λείπουν βασικές ειδικότητες: Στα 278 εκτιμώνται τα κενά βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στα νοσηλευτικά ιδρύματα μόνο της Θεσσαλονίκης. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά οι θέσεις αυτές πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Πιο αναλυτικά οι θέσεις στις οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη τα νοσοκομεία έχουν ως εξής:

Θεαγένειο: 20 θέσεις (κυρίως ογκολογικές ειδικότητες)
ΑΧΕΠΑ: 54 θέσεις
Ιπποκράτειο: 25 θέσεις
Παπανικολάου: 71 θέσεις
Παπαγεωργίου: 39 θέσεις
Γεννηματάς: 15 θέσεις
Άγιος Δημήτριος: 19 θέσεις
Άγιος Παύλος: 13 θέσεις
Ψυχιατρικό: 22 θέσεις

Με το ζόρι βγαίνουν οι εφημερίες: Οι κενές θέσεις για να καλυφθούν οι βασικές εφημερίες στα νοσοκομεία ανέρχονται σε:

Αττικόν: 130 κενά
Μεταξά: 18 κενά (επείγουσα ανάγκη 2 ογκολόγων)
Ψυχιατρικό: 32 κενά
Ευαγγελισμός: 100 κενά
Ασκληπιείο: 50 κενά

Στο "Τζάνειο" λείπουν καρδιολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και νευροχειρουργοί. Στο "Δρομοκαΐτειο" λείπουν 2 ψυχίατροι και στο "Αλεξάνδρα" ένας καρδιολόγος και ένας αιματολόγος.

"Λουκέτο" σε πολλές κλινικές: Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία Τρικάλων, Μεσολογγίου και Κω, η γαστρεντερολογική κλινική στο νοσοκομείο Βόλου, η γυναικολογική στο Γενικό Λάρισας, η ΩΡΛ στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας , η γναθοχειρουργική του "Θεαγενείου" και οι ψυχιατρικές στα νοσοκομεία Άρτας και Άργους. Στα όρια βιωσιμότητας και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις εφημερίες βρίσκονται τμήματα όπως η παιδοχειρουργική του "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης και οι καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων Ξάνθης, Μεσολογγίου, Αγρινίου και "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων.

Πηγή: εφημερίδα "Έθνος"

Διαβάστε επίσης:

Ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία λόγω κρίσης – Έξι μήνες αναμονή για ραντεβού