ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κοροϊδία οι εξαγγελίες για προσλήψεις», υποστηρίζουν γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ

Οι πραγματικές ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πολύ περισσότερες, αναφέρουν τα στελέχη του χώρου.

«Κοροϊδία οι εξαγγελίες για προσλήψεις», υποστηρίζουν γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το «ισοζύγιο» προσλήψεων - αποχωρήσεων είναι διαχρονικά αρνητικό στο ΕΣΥ, με τις αποχωρήσεις να είναι σταθερά περισσότερες και τις προσλήψεις να γίνονται με ρυθμούς «χελώνας».

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) υπολογίζει πως οι κενές θέσεις προσωπικού κάθε ειδικότητας στο ΕΣΥ πλησιάζουν τις 40.000. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 15.000.

Την ίδια ώρα, περίπου 12.000 άτομα εργάζονται στο ΕΣΥ με ελαστικές συνθήκες (επικουρικοί και λοιποί συμβασίουχοι). Είναι οι μόνοι που μπορούν να προσληφθούν με διαδικασίες - εξπρες, αφού οι προσλήψεις μονίμων χρειάζονται μήνες για να διεκπεραιωθούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 3.400 θέσεις γιατρών που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια (2760 νέες και 660 από παλαιότερες προκηρύξεις που είχαν παγώσει), μόνο οι μισοί γιατροί ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Ο ίδιος ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πρόσφατα στη Βουλή, πως ενώ έχουν προκηρυχθεί όλες οι κενές θέσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας (212 τον αριθμό), μόνο 154 άτομα έχουν τοποθετηθεί στις μονάδες αυτές.



Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές υπολογίζουν πως περίπου 4.000 υπάλληλοι νοσοκομείων - ανάμεσά τους και νοσηλευτικό προσωπικό - είναι αποσπασμένοι σε αλλότριες υπηρεσίες.

Τα στελέχη του ΕΣΥ αναφέρουν πως οι ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν είναι μόνο αριθμητικές: Κάθε χρόνο, συνταξιοδοντούνται εκατοντάδες έμπειροι γιατροί - κατά πλειονότητα υπηρετούσαν από την ίδρυση του ΕΣΥ - οι οποίοι εκτός από «αριθμητικό» αφήνουν και εκπαιδευτικό κενό.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει πως το ισοζύγιο είναι θετικό. Μόλις χθες, Δευτέρα 4 Μαρτίου, οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας εξήγγειλαν κι άλλες προσλήψεις!

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ μέσα στην επόμενη τετραετία, με τις 2.500 από αυτές μέσα στο 2019.

Διαβάστε επίσης:

10.000 προσλήψεις στην Υγεία για την επόμενη 4ετία, ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί

Υπό... εξαφάνιση το προσωπικό στα ογκολογικά τμήματα παίδων

«Στενάζουν» από ελλείψεις προσωπικού τα Κέντρα Υγείας της χώρας

Ξεκίνησε το κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ