ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παρέμβαση Βαρνάβα για την υγεία των απεργών πείνας

Την παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, προκάλεσε η δημοσιοποίηση των απόψεων τεσσάρων γιατρών, που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν την υγεία των κρατουμένων.

 

Παρέμβαση Βαρνάβα για την υγεία των απεργών πείνας

Οι εν λόγω γιατροί εκτιμούν ότι "τις προσεχείς ημέρες, οι απεργοί θα εμφανίσουν γενική απορρύθμιση του οργανισμού τους, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική τους υγεία, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή".

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας επιβάλλει την αντιμετώπιση των κρατουμένων ως ασθενών ισότιμων προς κάθε άλλο ασθενή, χωρίς ανοχή σε εξευτελιστικές διαδικασίες στη εξέταση και τη νοσηλευτική θεραπεία τους.

Απεναντίας –σημειώνει– πληροφορούμαστε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απεργοί πείνας υποβλήθηκαν σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο με χειροπέδες, οι οποίες δεν αφαιρέθηκαν από τους δεσμοφύλακες με ανοχή ορισμένων γιατρών.

Η άρνηση, δε, απεργών πείνας να λάβουν υγρά ενδοφλεβίως ερμηνεύθηκε ως άρνηση νοσηλείας και φροντίδας, με αποτέλεσμα την επιστροφή τους στην φυλακή, πράγμα που θέτει σε μείζονα κίνδυνο την υγεία τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να τηρούν με προσήλωση των Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Καλεί επίσης τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των κρατουμένων απεργών πείνας.

Διαβάστε επίσης:

Βαρνάβας: Να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όσοι δεν εμπιστεύονται τα δημόσια νοσοκομεία

ΟΕΝΓΕ: Κατατέθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ για την αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου