ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί καθυστερεί κι άλλο η πληρωμή των εφημεριών των γιατρών

Σημαντική καθυστέρηση αναμένεται στην εξόφληση των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών του προσωπικό των νοσοκομείων.

 

Γιατί καθυστερεί κι άλλο η πληρωμή των εφημεριών των γιατρών

Παρά την πρόσφατη ρύθμιση που πέρασε με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η καταβολή δεδουλευμένων από το 2012 αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά λόγω της γραφειοκρατίας, καθώς απαιτείται η τροποποίηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων.

Μετά την έγκριση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του υπουργείου Υγείας, πρέπει να γίνουν τα εντάλματα για τα χρήματα και να ακολουθηθεί η διαδικασία της έγκρισης του Παρέδρου και της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Η διαδικασία αυτή αφορά ολόκληρο το προσωπικό των νοσοκομείων και όχι μόνο τους γιατρούς.

Όπως αναφέρει ο Ηλία Σιώρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί το προσωπικό πριν τα τέλη Απριλίου.

"Δυστυχώς αυτό γινόταν πάντα", επισημαίνει, τονίζοντας ότι εκκρεμεί ταυτόχρονα και η πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών από τον Απρίλιο του 2014.

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", εξηγεί ότι το κονδύλι για τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού, από 150.000 ευρώ το μήνα που ήταν το 2014, έχει μειωθεί στις 120.000 ευρώ για το 2015.

Το αντίστοιχο ποσό για βιολόγους, χημικούς, βιοφυσικούς, από 42.000 ευρώ, μειώνεται στις 34.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλος όγκος εργασίας από τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες θα μείνει απλήρωτος, συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης:

Αγώνας δρόμου από την ηγεσία του Υγείας για τα ανοιχτά μέτωπα & ένα καινούριο σχέδιο ΠΦΥ

Το ΕΣΥ εκπέμπει SOS: Κλειστές ΜΕΘ και χιλιάδες κενά γιατρών