ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευαγγελισμός: Άμεσα κρατική επιχορήγηση - Μία de profundis εξομολόγηση για τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ

Την αδήριτη ανάγκη για άμεση και επιτακτική χορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, ζητά ένα παλαίμαχο και αξιόμαχο στέλεχος του νοσηλευτηρίου, ο Δ/ντής Καρδιολογίας Αντιπρόεδρος ΕΙΝΑΠ και Πρόεδρος Σωματείου Ευαγγελισμού Ηλίας Π. Σιώρας.

Ευαγγελισμός: Άμεσα κρατική επιχορήγηση - Μία de profundis εξομολόγηση για τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Σιώρας είναι γεγονός, ότι μιλάει μόνο όταν έχει να πει κάτι πραγματικά σοβαρό και ο λόγος του στα συνδικαλιστικά και επιστημονικά ζητήματα του νοσοκομείου αλλά και της υγείας γενικότερα, έχει μεγάλη αξία και βαρύτητα. Είναι ένα στέλεχος αποδεκτό και σεβαστό από όλες τις πλευρές και ένας αληθινός «εργάτης» της υγείας και της περίθαλψης, όπως παραδέχονται ακόμη και οι αντίπαλοί του.

Η πάγια δε θέση του είναι δωρεάν περίθαλψη για όλους τους Έλληνες ασθενείς, μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.«Άλλωστε, μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στον «Ευαγγελισμό» και εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης επί 7 συνεχείς θητείες», όπως σημειώνει, «θεωρώ ότι μπορεί ένας γιατρός να τοποθετηθεί τεκμηριωμένα για ορισμένα κύρια ζητήματα που αφορούν τον προσανατολισμό του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της χώρας. Και λέγοντας προσανατολισμό εννοείται ότι ο «Ευαγγελισμός» πρέπει όλο και περισσότερο να καλύπτει ανάγκες του πληθυσμού σε τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο ακόμη επίπεδο».

Επομένως, αξίζει τον κόπο να τον αφουγκραστούμε:

«Το ότι ψηφίστηκε ένας κρατικός προϋπολογισμός που έχει καθηλώσει ή και μειώσει τις κρατικές δαπάνες υγείας και την επιχορήγηση των νοσοκομείων, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε αδρανείς και δεν θα διεκδικούμε ακόμη και το αυτονόητο», τονίζει στο σημείωμα που υπογράφει ο κ. Σιώρας και συνεχίζει:

Μισό εκατ. πολίτες αναζητούν ΠΦΥ στον Ευαγγελισμό

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ευαγγελισμός, πέραν του μισού εκατομμυρίου πληθυσμού που δέχεται υπηρεσίες ΠΦΥ, στο νοσοκομείο:

1. Νοσηλεύονται ετησίως περίπου 60.000 ασθενείς.

2. Πραγματοποιούνται πάνω από 12.000 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο – οι πιο πολλές βαριές.

3. Τα εργαστήριά μας διεκπεραιώνουν πάνω από 8,5 εκ. εξετάσεις ετησίως.

Το τι σημαίνουν τα παραπάνω και χωρίς εξειδικεύσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμα και με αυτά τα απαράδεκτα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και με επίσημους υπολογισμούς το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή είναι 2.100 €.

Συνεπώς ΜΟΝΟ για τους νοσηλευόμενους η επιχορήγηση πρέπει να ξεπερνά τα 125 εκ. €!! Αν προσθέσουμε και τις υπηρεσίες ΠΦΥ, τις πληρωμές των επικουρικών, των εργολαβικών και των συμβασιούχων, το ποσό πρέπει να είναι πολλαπλάσιο.

Πάνω από 7 εκατ. ευρώ, για νοσηλεία των ανασφάλιστων

Να σημειώσουμε ότι για νοσηλεία ανασφαλίστων απαιτούνται πάνω από 7 εκ. €! Για τους ανασφάλιστους δεν έχει γίνει καμιά επιπλέον επιχορήγηση!

Με όλες αυτές τις αριθμητικές αναφορές γίνεται κατανοητό ότι ο «Ευαγγελισμός» δεν μπορεί να προχωρήσει απερίσπαστος στο έργο του, που πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών Υγείας ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΩΡΕΑΝ!»

Καυστικός εμφανίζεται ο κ. Σιώρας για τον ΕΟΠΥΥ και την χρηματοδότησή του αλλά και για τα απογευματινά ιατρεία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει:

ΕΟΠΥΥ

«Αν περιμένουμε από τον ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτήσει τον «Ευαγγελισμό» …χαθήκαμε!! Ενώ οι Προϋπολογισμοί 2017 και 2018 προβλέπουν «έσοδα» από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 55 εκ. € κατ’έτος, τελικά ένα ελάχιστο ποσοστό φτάνει στον «Ευαγγελισμό». Μην ξεχνάμε ότι κι αυτά ακόμη τα λίγα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τα ματωμένα πλεονάσματα των μνημονίων.

Μήπως κάποιοι τελικά περιμένουν έσοδα από τα «απογευματινά ιατρεία» και την εν γένει, ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία του νοσοκομείου; Δηλαδή, από το επιπλέον χαράτσωμα των ασθενών; Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι «εισπράξεις» από τα απογευματινά ιατρεία για το 2017 ήταν περίπου 600.000 €, ενώ και 4,5 εκ. € εισπράχθηκαν το 2017 αλλά αφορούσαν υπηρεσίες πολλών προηγουμένων ετών. Εννοείται ότι υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ διαφωνία μας στο να πληρώνουν στα απογευματινά ιατρεία οι ασθενείς, άμεσα ή έμμεσα μέσω Ταμείου».

Και συνεχίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων:

«Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (κι εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια για εξειδικευμένες εξετάσεις ή πότε θα έρθει η λυχνία για τον αγγειογράφο, πότε θα συντηρηθούν τα παλαιά, πέραν της 15ετίας, μηχανήματα (μικροσκόπια, ενδοσκόπια, αξονικός, μαγνήτης, υπέρηχοι, ακτινολογικά, τεχνητός νεφρός κλπ.).Σημειωτέον, ο παλαιός εξοπλισμός για να συντηρηθεί απαιτεί τεράστια ποσά, καμιά φορά πολύ μεγαλύτερα από αγορά καινούργιων».

Ένα μακρύ ταξίδι: Από τις μεταμοσχεύσεις νεφρών, μέχρι τους εμβολισμούς...

Αξίζει όμως να καταθέσουμε και μία σειρά από εξειδικευμένες λειτουργίες που πραγματοποιούνται σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων:

- Μεταμοσχεύσεις νεφρών, περίπου 30 κατ’ έτος με αυξητικό ρυθμό.

- Μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών (αλλογενείς και από εναλλακτικούς δότες), πάνω από 80 ετησίως (το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα) με πολύ μακρές νοσηλείες.

- 1.500 επεμβάσεις καρδιοχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές και ενδαγγειακές (με τοποθέτηση stents στον αγγειογράφο). Αυξανόμενος ρυθμός με πολύ ακριβά υλικά.

- Νευροχειρουργικές επεμβάσεις, σε μερικές από τις οποίες χρειάζεται τοποθέτηση νευροδιεγέρτη (πολύ υψηλό κόστος).

- Την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν 60 εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών στον αγγειογράφο. Το κράτος και οι ασθενείς «κέρδισαν» πάνω από 1 εκ. € συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, όπου πήγαιναν σχεδόν όλα τα ανευρύσματα. ΟΜΩΣ, δεν ήρθε από το κράτος ενίσχυση γι’αυτή την ανάγκη.

- Περίπου 1.500 υψηλού επιπέδου πράξεις στο εργαστήριο ηλεκτρο-φυσιολογίας (ablation, βηματοδότες, απινιδωτές, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες). Μόνο στη Β΄ Καρδιολογική γίνονται το 40% των πανελ¬λαδικά διενεργούμενων θεραπειών αρρυθμιών (ablations) και η λίστα αναμονής ξεπερνά το τρίμηνο.

- Αιμοδυναμικό εργαστήριο: Πάνω από 200 πρωτογενείς αγγειοπλαστικές τις πρώτες ώρες του οξέος εμφράγματος, 1.500 απλές στεφανιογραφίες και 700 με τοποθέτηση stents. Τεράστιος όγκος δουλειάς.

- Λειτουργούν 100 εξειδικευμένες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ, ΑΝΑΝΗΨΗΣ, ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ). Είναι κατανοητό ότι η ασφαλής λειτουργία τους δεν απαιτεί μόνο μόνιμο προσωπικό (τεράστιες οι ελλείψεις) αλλά και εξοπλισμό (ο υπάρχων είναι κατά βάση απαρχαιωμένος) και υψηλού κόστους αναλώσιμα.

- Η Ψυχιατρική με τις 20 οργανικές κλίνες και τα 25 ράντζα στο διάδρομο έχει θρηνήσει και θύματα από τις κακές συνθήκες νοσηλείας , αλλά και άδικη καταδίκη νοσηλευτή που πλήρωσε ευθύνη της πολιτείας.

- Ένας παλαιάς τεχνολογίας μαγνητικός τομογράφος, ένας παμπάλαιος αξονικός και ένας αξονικός 5ετίας, αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και μόνο τους νοσηλευόμενους. Έτσι έχουμε και 10ωρα αναμονής μέχρι να γίνει η αξονική, πολυήμερη αναβολή μαγνητικής ή αξονικής για τους νοσηλευόμενους, με συνέπεια παράταση νοσηλείας ή παραπομπή σε ιδιωτικά εργαστήρια.

- Η αιμοδοσία λόγω έλλειψης προσωπικού έχει μειώσει εδώ και λίγα χρόνια τις βάρδιες για αιμοδότες από 11 σε 6! Αναμένει εδώ και 2 χρόνια να μετεγκατασταθεί σε ανθρώπινο χώρο.

- Η Νεφρολογική κλινική με δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού και παλαιότητας μηχανημάτων (μηχανήματα αιμοκάθαρσης από το 1984!!).

- Οι Χειρουργικές κλινικές, η ΩΡΛ, οι Ορθοπεδικές, η Γναθοχειρουργική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η Πλαστική χειρουργική, οι Καρδιο-Θωρακο –Αγγειοχειρουργική, αναμένουν εναγωνίως τη λειτουργία των 9 κλειστών χειρουργικών αιθουσών και της νέας μονάδας. Μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός είναι το ζητούμενο!!

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Πυλώνας του ΕΣΥ το Β. Αιγαίο - Αναβάθμιση των 3 νοσοκομείων & νέα βάση αεροδιακομιδών

ΕΙΝΑΠ: Το αντίδωρο του πλεονάσματος & ο εμπαιγμός των επικουρικών

Γεγονός οι δύο πρώτοι εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό, σε πείσμα του πανεπιστημιακού κατεστημένου

Ευαγγελισμός: Χωρίς γιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας & με κλειστά χειρουργεία

Έτος προκλήσεων & αγώνα και το 2018 για τους εργαζόμενους στον Ευαγγελισμό