ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προσφυγικό ζήτημα: Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη της Περιφέρειας με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η ανάγκη δημιουργίας δομών πρώτης υποδοχής και υγειονομικού ελέγχου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών, αναδείχθηκε στην διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και στην σύσκεψη φορέων που ακολούθησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Προσφυγικό ζήτημα: Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη της Περιφέρειας με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κλιμάκιο αποτελούν ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο γιατρός Γιώργος Ρηγάκος οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ρόδο και την Τήλο και αύριο Τρίτη θα μεταβούν στην Κω, προκειμένου να επισκεφθούν τις τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών, ώστε να αποκομίσουν μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Νότιο Αιγαίο.

Η επίσκεψη του κλιμακίου συνέπεσε χρονικά με την νέα μεταναστευτική τραγωδία, αυτή τη φορά στον νησί της Ρόδου, στην περιοχή Ζέφυρος και πολύ κοντά στην ακτή, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, όταν προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε περίπου 90 άτομα.

Στην συνάντηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Περιφέρειας για την δημιουργία χώρων υποδοχής των μεταναστών για τις πρώτες 72 ώρες και τόνισε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που εισέρχονται στην χώρα, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για την εξεύρεση χώρων, όπου εκεί θα γίνεται και ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η επαρκής υγειονομική κάλυψη των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα στα ακριτικά νησιά. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε για κλιμάκωση του φαινομένου το επόμενο διάστημα, οπότε βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, δεδομένου του ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένουν 2.000.000 άνθρωποι για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω των νησιών. Το ΚΚΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννόπουλος, είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν δομές υποδοχής, είτε με κινητές μονάδες, είτε σε σκηνές του στρατού.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να συγκροτηθούν τουλάχιστον 5 κλιμάκια, στην Ρόδο, την Κω, την Σύμη, την Τήλο και την Λέρο, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που αποβιβάζονται σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Τα κλιμάκια αυτά να στελεχωθούν από ντόπιους ιδιώτες γιατρούς.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκπονήσει σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Το σχέδιο αυτό, για την εφαρμογή του οποίου ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας, των Δήμων και των Ιατρικών Συλλόγων, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου δράσης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα 90 εκατ. ευρώ για δράσεις γενικά στον τομέα της υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγικό ζήτημα: Στα Κέντρα Υποδοχής σε Ρόδο, Τήλο και Κω, ο Αθαν. Γιαννόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ