ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μιχ. Βλασταράκος: Ναι στα Κοινωνικά Ιατρεία, αρκεί να λειτουργούν νόμιμα και με ηθική πυξίδα

Υπέρ των Κοινωνικών Ιατρείων, αρκεί αυτά να λειτουργούν νόμιμα και πάντα εντός των Ιατρικών Συλλόγων, τάσσονται τα δύο κορυφαία θεσμικά όργανα των γιατρών, ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ.

Μιχ. Βλασταράκος: Ναι στα Κοινωνικά Ιατρεία, αρκεί να λειτουργούν νόμιμα και με ηθική πυξίδα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η λειτουργία των Κοινωνικών Ιατρείων και φαρμακείων, η οποία γεννήθηκε περισσότερο ως ανάγκη για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκε με έμφαση από τους αναπληρωτές υπουργούς Πρόνοιας και Υγείας κυρία Θεανώ Φωτίου και Ανδρέα Ξανθό την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της κοινής υπουργικής απόφασης για τους ανασφάλιστους. Όπως τόνισαν μάλιστα και οι δύο, τα Κοινωνικά ιατρεία ανέδειξαν ανάγλυφα σε όλο τον κόσμο το μέγεθος της κρίσης στη χώρα κι έτσι άρχισαν οι πολίτες να αντιλαμβάνονται διεθνώς τι σημαίνει πραγματικά ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μια λέξη που ήταν απαγορευμένη στα χρόνια του Μνημονίου. Μάλιστα, χαρακτήρισαν τα Κοινωνικά Ιατρεία πολυτιμότερα από ποτέ.

Το θέμα των Κοινωνικών Ιατρείων έρχεται στην επιφάνεια μετά το κύμα αντιδράσεων και συμπαράστασης στο Κοινωνικό Ιατρείο Άρτας που προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, ο οποίος κατηγόρησε το Ιατρείο για παράνομη λειτουργία.

Ο Σύλλογος φέρεται να έχε αποστείλει ερώτημα στο νομικό σύμβουλο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου.

Η γνωμοδότηση κάνει λόγο για λήψη άδειας από τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλιώς η λειτουργία του είναι παράνομη "...και ευθύνονται και ατομικά οι γιατροί που μετέχουν σε μη σύννομο πολυϊατρείο...".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας αναφέρεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό από το Κοινωνικό Ιατρείο, αναφέροντας πως δεν έχει λάβει καμία αίτηση για έγκριση λειτουργίας του. Τονίζει ότι τα μέλη του Συλλόγου, συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ, παρέχουν καθημερινά στα ιατρεία τους υπηρεσίες τους στους ανασφάλιστους-άπορους χωρίς να αμείβονται.

Σε ανακοίνωσή του χθες ο ΙΣΑ τόνισε μεταξύ άλλων: "Είναι απαραίτητη η αδειοδότηση των φορέων αυτών από τους οικείους ιατρικούς συλλόγους σύμφωνα με τις διατάξεις της Υ.Α Υ3β/Γ.Π./οικ.24948/2012, έως ότου η πολιτεία μεριμνήσει για την ειδική ρύθμιση της λειτουργίας τους. Είναι ιδιαιτέρως θετική η ευαισθητοποίηση του ιατρικού κόσμου για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, η δραστηριότητά τους δε αυτή θα συνεχίζεται έως ότου η επίσημη πολιτεία αναλάβει τις ευθύνες της, καθότι το πρόβλημα προσβασιμότητας όλων των πολιτών στην υγεία δεν έχει ακόμα επιλυθεί".

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος αναφέρει στο onMed, ότι "είμαστε φυσικά υπέρ των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, αρκεί αυτά να λειτουργούν νόμιμα, με κανόνες, αρχές και με πραγματική εθελοντική προσφορά, προκειμένου να καλύπτουν άπορους, ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες". Επισημαίνουμε όμως με έμφαση, συνεχίζει, ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν εντός των Συλλόγων. Και είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα νομοθετικό κενό για τη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, για τα οποία θα πρέπει να φροντίσει να νομοθετήσει η Πολιτεία. Στόχος μας είναι τόσο τα Κοινωνικά Ιατρεία όσο και τα Κοινωνικά φαρμακεία, προσθέτει ο κ. Βλασταράκος, τα οποία άνθισαν μεσούσης της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που βίωσε ποτέ η Ελλάδα μεταπολεμικά, να λειτουργούν με ηθική πυξίδα ηθικούς κανόνες και ιπποκρατική ιδέα.

Οι ανασφάλιστοι φυσικά θα πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Βλασταράκος, προσθέτοντας ότι οι ευπαθείς αυτές ομάδες πρέπει να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους και να πηγαίνουν στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και όχι του ΠΕΔΥ, τη στιγμή που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι διαλυμένη και "ορφανή" από ιατρικές ειδικότητες.

Σε αυτό, σημειώνει, θα συμβάλει τα μέγιστα και η αύξηση του προϋπολογισμού τόσο της φαρμακευτικής δαπάνης όσο και της υγείας συνολικά. Ζητάμε, επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης και αύξηση στις δαπάνες υγείας από 4,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ. Μόνο έτσι θα έχουμε μια πραγματική αντιμετώπιση και ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, μακριά από προκαταλήψεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας κατηγορεί το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο για αθέμιτο ανταγωνισμό!

ΙΣΑ: Υπέρ της νόμιμης λειτουργίας των Κοινωνικών Ιατρείων

ΠΙΣ: Ωρολογιακή βόμβα ο ΕΟΠΥΥ και κινδυνεύουν πάροχοι & ασφαλισμένοι