ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσηλευτές Ψυχιατρικών νοσοκομείων: Υπεύθυνη για την δολοφονία στο Δαφνί, η εντατικοποίηση της εργασίας

Στο πλευρό των συναδέλφων τους, τόσο αυτών που έγιναν μάρτυρες του τραγικού συμβάντος, όσο και όλων των νοσηλευτών που εργάζονται στο νευραλγικό τομέα της ψυχικής υγείας, δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, μετά την δολοφονία ενός 62χρονου ασθενούς από έναν επίσης ασθενή νεότερό του, τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ψυχιατρείο Δαφνί.

Νοσηλευτές Ψυχιατρικών νοσοκομείων: Υπεύθυνη για την δολοφονία στο Δαφνί, η εντατικοποίηση της εργασίας

Η εντατικοποίηση της εργασίας από το προσωπικό καθώς και η κάλυψη των κλινών που ξεπερνάει το 150% των διαθέσιμων, είναι υπεύθυνες για την δραματική αυτή κατάσταση, αναφέρουν οι νοσηλευτές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Τα περιστατικά βίας και επικινδυνότητας στις δομές Ψυχικής Υγείας ολοένα και αυξάνονται, τόσο λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας από ένα νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο και αποψιλωμένο αριθμητικά, όσο και λόγω της στρεβλής θεώρησης της έννοιας της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών.

Πώς να μην αυξάνονται περιστατικά σαν το αναφερόμενο, όταν η κάλυψη των κλινών ξεπερνάει το 150% των διαθέσιμων, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών νοσηλεύονται ακουσίως σε οξεία φάση της νόσου;

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι αν και υπάρχουν εκατοντάδες νοσηλευτές ειδικευμένοι στην Ψυχική Υγεία, έχοντας αξιόλογες μεταπτυχιακές σπουδές και νοσηλευτική ειδικότητα, ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την Πολιτεία στο σχεδιασμό της περιλάλητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων, τόσο αυτών που έγιναν μάρτυρες του εν λόγω τραγικού συμβάντος, όσο και όλων των νοσηλευτών που εργάζονται στο νευραλγικό αυτόν τομέα, που καθημερινά αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ένα σύστημα ψυχικής υγείας υποστελεχωμένο και εγκαταλελειμμένο και καλούμε την Πολιτεία να σταθεί ενεργά στο πλευρό τους.

Διαβάστε ακόμη:

Εν αναμονή του ιατροδικαστικού πορίσματος για τη δολοφονία στο Δαφνί

Έγκλημα στο Ψυχιατρείο Δαφνί