ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης στο Athens Health Forum: Κάθε μεταρρύθμιση να γίνεται προς όφελος του ασθενούς

Κάθε μεταρρύθμιση στην Υγεία πρέπει να γίνεται με γνώμονα το όφελος του ασθενούς και τη βέλτιστη δυνατή παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αξιοποιώντας, παράλληλα, το διαθέσιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, και λαμβάνοντας υπόψη την καθολικότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, από το βήμα του 2ου Athens Health Forum.

Πατούλης στο Athens Health Forum: Κάθε μεταρρύθμιση να γίνεται προς όφελος του ασθενούς

«Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του συνόλου του πληθυσμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μέσα από την επαρκή και αποτελεσματική αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

Ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, χαρακτηρίζεται από χαμηλού επιπέδου αλλά υψηλού κόστους υπηρεσίες, από υπερσυνταγογράφηση, από μεγάλες λίστες αναμονής που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, από ελλείψεις ιατρών σε βασικές ειδικότητες. Η στήριξη, η οργάνωση και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το θεμέλιο ενός επιτυχημένου Συστήματος Υγείας» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης.

Όπως έχει προκύψει από τις μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αλλά και άλλων επίσημων φορέων, η δραματική μείωση των υγειονομικών πόρων στην περίοδο μετά το 2010 έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην ΠΦΥ από το 60% του πληθυσμού περίπου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να επισκέπτονται τα νοσοκομεία, γεγονός που επιβαρύνει τις δαπάνες, δεδομένου ότι το κόστος μιας μέσης περίπτωσης στη νοσοκομειακή περίθαλψη υπερβαίνει κατά πολύ την περίθαλψη του ασθενούς σε πρωτοβάθμιο φορέα περίθαλψης.

Στις παθογένειες της ΠΦΥ εντάσσονται:

1. Η μη αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού. Οι ασάφειες που υπάρχουν στην εφαρμογή του Νόμου αποτρέπουν το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό που έχει η χώρα να ενταχθεί στο σύστημα και να παράσχει στους ασφαλισμένους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

2. Η μη εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα.

«Έχουμε ανάγκη από ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει από αυτόν κανέναν γιατρό και το κυριότερο, θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει πολλούς και καλούς γιατρούς, υψηλά εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους. Ο θεσμός του εξειδικευμένου γιατρού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να αποτελέσει το φίλτρο, που θα ανακόψει τη ροή των ασθενών στα νοσοκομεία, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα στο Σύστημα χωρίς να μειώσει το επίπεδο της εξειδικευμένης παρεχόμενης υπηρεσίας» κατέληξε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης.

Διαβάστε ακόμη:

Παν.Κουρουμπλής: Σε δύο μήνες πιλοτικά το σχέδιο της ΠΦΥ