ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Μέλημά μας, η αναβάθμιση των τμημάτων αιμοδοσίας του ΕΣΥ & του ΕΚΕΑ

Μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και η αναβάθμιση των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια, η διαχείριση και ο έλεγχος- σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή standards- αυτού του πολύτιμου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή, του αίματος, τονίζει στο μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας ξανθός, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Ξανθός: Μέλημά μας, η αναβάθμιση των τμημάτων αιμοδοσίας του ΕΣΥ & του ΕΚΕΑ

Αναλυτικά, το μήνυμα του κ. Ξανθού, με αφορμή την σημερινή ημέρα έχει ως εξής:

«Προς τιμήν του νομπελίστα αυστριακού γιατρού Karl Landsteiner που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τον παράγοντα rhesus, εδώ και δώδεκα χρόνια η 14η Ιουνίου (ημέρα γενεθλίων του Landsteiner) έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟ.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Η φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αφιερωμένη στους εθελοντές αιμοδότες, με το σύνθημα "Ευχαριστώ που μου σώζεις την ζωή" και επικεντρώνεται σε ιστορίες ανθρώπων, των οποίων οι ζωές σώθηκαν χάρη στην αιμοδοσία.

Η μετάγγιση αίματος δεν σώζει μόνο ζωές. Βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων μέσω παραγώγων αίματος ή χρησιμοποιείται για υποστηρικτική φροντίδα σε σημαντικές επεμβάσεις (καρδιαγγειακή χειρουργική, επεμβάσεις μεταμόσχευσης, μαζικά τραύματα κ.α.), ακόμα και σε θεραπείες για αιματολογικές κακοήθειες. Η επαρκής παροχή ασφαλούς αίματος και η αύξηση των ποσοστών άμεσης και ασφαλούς θεραπείας των ασθενών, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το 2009 η Διακήρυξη της Μελβούρνης κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση έτσι ώστε το 2020 όλες οι προμήθειες αίματος να βασίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική αιμοδοσία. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί σε 60 αναπτυγμένες χώρες.

Μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και η αναβάθμιση των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια, η διαχείριση και ο έλεγχος- σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή standards- αυτού του πολύτιμου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή, του αίματος.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα λοιπόν, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Συλλόγους Αιμοδοτών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Αιμοδοτών για τη συνεισφορά τους στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην ανάδειξη της εθελοντικής αιμοδοσίας η οποία αποτελεί μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς ιδιαιτέρα σημαντικής, ειδικά αυτή την περίοδο. Ευχαριστούμε όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες για το μεγάλο δώρο ζωής που προσφέρουν στο συνάνθρωπο, για τον αλτρουισμό που επιδεικνύουν δίνοντας από το χρόνο τους μόνο 10 λεπτά τα οποία είναι όμως αρκετά για να σώσουν ζωές και να ωφελήσουν πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη. Τέλος, τους ευχαριστούμε για τη στάση τους που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλο το κοινωνικό σύνολο».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τους αιμοδότες - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ