ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Να στελεχωθεί άμεσα το παθολογοανατομικό τμήμα του ΓΝΑ Ιπποκράτειου ζητά ο ΙΣΑ

Να στελεχωθεί άμεσα το παθολογοανατομικό τμήμα του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» με ιατρικό προσωπικό ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΙΣΑ.

Να στελεχωθεί άμεσα το παθολογοανατομικό τμήμα του ΓΝΑ Ιπποκράτειου ζητά ο ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ αναφέρει ακόμη, ότι ο μοναδικός επικουρικός ιατρός που υπηρετούσε στο τμήμα με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποχώρησε.

Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ προς τον υπουργό Υγείας, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επανέρχεται στην με αριθμ. πρωτ. 3873/3-6-2015 επιστολή που σας κοινοποιήσαμε, σχετικά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο παθολογοανατομικό τμήμα του ΓΝΑ Ιπποκράτειο, η οποία έχει οδηγήσει στη δυσλειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Σας επαναλαμβάνουμε ότι στο Παθολογοανατομικό Τμήμα υφίστανται σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου επτά θέσεις μονίμων ειδικευμένων ιατρών παθολογοανατόμων από τις όποιες όμως αφαιρέθηκε μια θέση χωρίς αιτιολογημένο σκεπτικό και από τις οποίες μόνο οι τέσσερις είναι καλυμμένες.

Επιπλέον ο μοναδικός επικουρικός ιατρός που υπηρετούσε στο τμήμα με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποχώρησε, ενώ παράλληλα υπηρετούν μόνο δύο ειδικευόμενοι αν και προβλέπονται τέσσερις θέσεις. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι διενεργούμενες εξετάσεις ανέρχονται σε 10.000 ετησίως , το μεγαλύτερο δε μέρος αυτών είναι μεγάλα και περίπλοκα παρασκευάσματα με χρονοβόρα ενασχόληση, με συνέπεια να αναλογούν περίπου 2.500 εξετάσεις ανά ιατρό και σε περιόδους αδειών 3.000 εξετάσεις. Πρέπει δε να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής με διεθνή βιβλιογραφική τεκμηρίωση και με τίτλο « Πρόταση Προϋποθέσεων Καλής Λειτουργίας Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων» αναφέρεται ο αριθμός 1.000 δειγμάτων ετησίως ανά ειδικευμένο ιατρό, δηλαδή πολλαπλάσια διαγνωστική εργασία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος έχει κομβικό ρόλο στη θεμελίωση της διάγνωσης πλήθους νόσων, στη διευκόλυνση του ρόλου των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και στην εξέλιξη της υγείας πολυάριθμων ασθενών. Όπως είναι γνωστό η λειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος έρχεται σε συνάρτηση με τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών καθότι διαπιστώνεται η νόσος και ο ιατρός δύναται να χορηγήσει τη καλύτερη δυνατή θεραπεία. Πλην όμως εξαιτίας της έλλειψης ιατρού προσωπικού αυτό καθίσταται δυσχερές καθότι οι απαντήσεις καθυστερούν πολλές φορές πέραν του μήνα, αν και οι συγκεκριμένοι ιατροί ξεπερνούν τα όρια τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο λειτούργημα που επιτελούν.

Επειδή το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου και κατ' επέκταση την προάσπιση της υγείας των ασθενών αιτούμαστε άμεσα την πλήρωση των θέσεων με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ