ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή η τροπολογία για την παύση των διοικητών του ΕΣΥ

Ψηφίζεται σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που αφορά στην παύση χωρίς αποζημίωση των σημερινών διοικήσεων του ΕΣΥ.

Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή η τροπολογία για την παύση των διοικητών του ΕΣΥ

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τοποθετήσει νέες διοικήσεις, διοικητές και αναπληρωτές και μάλιστα χωρίς να καταβάλλει τεράστια ποσά που θα απαιτούνταν εάν δεν είχε προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση. Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η στιγμή που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μένουν χωρίς «κεφαλή» είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το διάστημα αυτό της μειωμένης ρευστότητας, επιβάλλεται οι διοικητές να βρίσκονται στην θέση τους και ετοιμοπόλεμοι, προκειμένου να βοηθήσουν στους κραδασμούς που ενδέχεται να προκύψουν από ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σχεδιάζει νέο μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Βουλή, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για τις διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, το νέο μοντέλο διοίκησης του ΕΣΥ προβλέπει:

- δημοκρατικότερη επιλογή διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, οι οποίοι δεν θα επιλέγονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.
- Νέα σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων με αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων, των χρηστών υπηρεσιών υγείας και της τοπικής κοινωνίας.
- Δημιουργία Θεσμών λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου.

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στην αναγκαιότητα αλλαγής των σημερινών διοικήσεων δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δικαίωμα να επιλέξει ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν το πολιτικό του σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «οι προηγούμενες διοικήσεις υπηρετούν ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται για κομματική εμμονή ελέγχου του κράτους ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η επιλογή των σημερινών διοικήσεων του ΕΣΥ έγινε με πολιτικά κριτήρια από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κατηγόρησε δε την πλειονότητα των διοικητών για παραλείψεις και κυρίως για συμπεριφορές που έχουν ενοχλήσει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, όπως παρεμβάσεις αυταρχισμού σε εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι κάποιοι διοικητές δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα ακόμη και τώρα.

Ο κ.Ξανθός επανέλαβε επίσης, ότι η τροπολογία που περνάμε, δεν είναι δεσμευτική για όλους τους επικεφαλής των νοσοκομείων, καθώς κάποιοι διοικητές θα παραμείνουν στις θέσεις τους, αφού αξιολογηθούν θετικά.

Διαβάστε ακόμη:

Έντονη αντίδραση από την Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας για την απόλυση των διοικητών του ΕΣΥ

Τέλος στην θητεία των διοικητών και χωρίς αποζημίωση, με τροπολογία του υπ. Υγείας