ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έξι υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο καθιερώνει το υπουργείο Υγείας

Την πρόθεσή του να ενσωματώσει έξι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Έξι υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο καθιερώνει το υπουργείο Υγείας

«Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρέμβει πρόωρα. Θα επιβάλουμε και θα υποχρεώσουμε τον ελληνικό λαό σε έξι εξετάσεις προληπτικές που πραγματικά μπορούν να σώζουν ζωές», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.

Αφορμή για τον σχεδιασμό αυτό -όπως εξήγησε- αποτέλεσε η πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων για μελλοντική αύξηση των καρκίνων. «Οι επιδημιολόγοι μάς προειδοποιούν ότι στα επόμενα 20 χρόνια η χώρα θα έχει έξαρση στο φαινόμενο του καρκίνου», σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής. Οι προληπτικοί έλεγχοι θα αφορούν έξι καρκίνους, μεταξύ των οποίων του μαστού και του τραχήλου για τις γυναίκες και του προστάτη για τους άνδρες, καθώς και πνεύμονα και παχέος εντέρου και για τους δύο.

Ο καρκίνος είναι ανάμεσα στις πρώτες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, με περίπου 14 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 8,2 εκατομμύρια θανάτους το 2012, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 70% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αγγίζοντας τα 22 εκατομμύρια νέα κρούσματα μέχρι το 2035! Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες (OECD 2007), στη 19η θέση για τους άνδρες και στην 23η για τις γυναίκες μεταξύ των 34 χωρών-μελών του Οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:
Επιτέλους, μόνιμη γιατρός στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του «Αγλαΐα Κυριακού» - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ
Έρχονται 102 προσλήψεις γιατρών, αλλά το νοσοκομείο Θήβας εφημερεύει χωρίς χειρουργό