ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ενδιαφέρον Δημόπουλου για το μεταναστευτικό - Συμμετείχε σε σύσκεψη της ΚΕΔΕ

Ενδιαφέρον Δημόπουλου για το μεταναστευτικό - Συμμετείχε σε σύσκεψη της ΚΕΔΕ

Στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη της ΚΕΔΕ [Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας] για το μεταναστευτικό, παραυρέθηκε ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ,του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη και δημάρχων από όλες τις περιοχές της Αττικής, επαρχιακών και νησιωτικών περιοχών.

Από την πλευρά του ο νέος υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας αρχικά ευχαρίστησε το Προεδρείο της ΚΕΔΕ για τη θερμή υποδοχή και την πρόσκληση σε μία τόσο σημαντική συζήτηση με επίκεντρο την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, τους τρόπους διαχείρισης και τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα επεσήμανε πως στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το κατ'εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους αρμόδιους φορείς είναι η συντονισμένη άμεση δράση για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Επιπλέον, διευκρίνισε πως εντός των επόμενων ωρών η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου θα ανακοινώσει τα πλάνα και το νέο προγραμματισμό της κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Δημόπουλος, θεωρείται πιθανή η αύξηση της μεταναστευτικής ροής ενώ ήδη 250.000 μετανάστες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού όπως ανέφερε η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4% .

Ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες άρσης του θέματος των προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, ως συνέχεια της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή .

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος τόνισε πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ. Μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως το κράτος και η πολιτική ηγεσία θα συνδράμουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέσω του οποίου δρομολογούνται δράσεις για την ενίσχυση πόρων των νησιών διότι ήδη πλήττεται η οικονομία τους ενώ εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου θα καταβληθούν προσπάθειες ανόρθωσης εικόνας των ελληνικών νησιών.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, συμφώνησαν πως τα συναρμόδια Υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες. Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταναστευτικό: Τα κονδύλια της ΕΕ, η θέση του νέου υπ. Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ερχομός του Επιτρόπου Αβραμόπουλου