ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επικριτική και η ΟΕΝΓΕ για την επιστροφή στον Ευαγγελισμό του γιατρού με το φακελάκι

«Αλγεινή εντύπωση» προκάλεσε στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σπύρου Κοκκινάκη να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε γιατρούς οι οποίοι συνελήφθηκαν να χρηματίζονται, επικαλούμενος διατάξεις πρόσφατου νόμου.

Επικριτική και η ΟΕΝΓΕ για την επιστροφή στον Ευαγγελισμό του γιατρού με το φακελάκι

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις αυτές «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού» και καλεί την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα. Αναφέρει ότι κατ' επανάληψη έχει λάβει σαφή θέση στο ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας τον χρηματισμό ως «κοινωνικό έγκλημα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν, επίσης, την ηγεσία της Δικαιοσύνης «να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Πρόσφατο περιστατικό επιστροφής στη θέση του, καρδιοχειρουργού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος βρισκόταν σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε συλληφθεί από αστυνομικούς να απαιτεί και να λαμβάνει "φακελάκι" με 500 ευρώ, προκειμένου να χειρουργήσει ασθενή. Δυστυχώς ο ασθενής είχε χάσει τη ζωή του.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο, δεν είχε αποφασίσει μέσα σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα ο γιατρός να κάνει χρήση του νόμου Κατρούγκαλου και να επιστρέψει στη θέση του.

Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπηρεσιακός υπουργός Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει εξηγήσεις για τη διαπιστωτική πράξη επιστροφής, από τον γενικό γραμματέα Σπύρο Κοκκινάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις επιστροφής επίορκων στο ΕΣΥ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δικαιοσύνη, που όπως λέει «διορίζει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δικαστές λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα αυτό να έχει παραλύσε και να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις προς εξέταση».

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει στον Ευαγγελισμό ο επίορκος γιατρός με το φακελάκι - Έξαλλος ο Δημόπουλος