ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Στόχος η χαμηλή συμμετοχή για τους ασθενείς & η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου

Σειρά μέτρων και εργαλείων, τα οποία θα μπορέσουν να ελέγξουν τις δαπάνες και να εξορθολογήσουν το σύστημα κατέθεσε ο γ.γ. δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας από το βήμα του 6ου Pharma & Health Conference.

Μπασκόζος: Στόχος η χαμηλή συμμετοχή για τους ασθενείς & η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου

Ειδικότερα ο κ. Μπασκόζος πρότεινε να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να γίνει έλεγχος επιστημονικής πληροφορίας από τον ΕΟΦ για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και να ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, ο κ. Μπασκόζος πρότεινε να γίνει παρέμβαση στις συσκευασίες των φαρμάκων, προκειμένου να σταματήσει η άσκοπη συνταγογράφηση, αλλά και να ελέγχονται τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, στοχεύουν στο να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση σε ασφαλές φάρμακο, με χαμηλή συμμετοχή, αύξηση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ασφαλών ουσιωδώς ομοίων γενοσήμων στην αγορά.

Ο κ. Μπασκόζος τέλος ανέφερε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στην αύξηση εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Εκτίμησε επίσης, ότι ο χάρτης υγείας θα είναι έτοιμος μέσα στο 2015 και πως τα ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών θα είναι διαθέσιμα εντός του 2016.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Κοντός: Τρία βασικά βήματα για να μειωθεί η δαπάνη & να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ