ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ζητούν από τώρα τα κονδύλια για τα αντικουνουπικά προγράμματα

Έγκαιρη μέριμνα για τη χρηματοδότηση των αντικουνουπικών ψεκασμών του 2019 ζητά από τις περιφέρειες το υπουργείο Υγείας.

Ζητούν από τώρα τα κονδύλια για τα αντικουνουπικά προγράμματα

Με επείγον έγγραφό του ο γενικός γραμματέας Δημόσίας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ζητά από όλες τις περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας να ενεργήσουν έγκαιρα ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών του ερχόμενου έτους.

Μάλιστα, αναφέρεται πως οι σχετικοί προϋπολογισμοί καλό θα είναι να καλύπτουν χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο του έτους και πως οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς, αφού η άναδειξη των αναδόχων είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Ο γενικός γραμματέας εξηγεί πως «τα κουνούπια αποτελούν σοβαρή πηγή εξάπλωσης ασθενειών και η καταπολέμησή τους θα πρέπει να αρχίζει όταν αυτά βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης διότι αργότερα είναι πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν».

Είναι προφανές ότι το υπουργείο επιχειρεί να «θωρακίσει» καλύτερα τη χώρα ενάντια στον ιό του Δυτικού Νείλου - ο οποίος μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια - αφού φέτος τα κρούσματα ήταν αυξημένα.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 312 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από το σύνολο των ασθενών, 238 παρουσίασαν επιπλοκές του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλίτιδια, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση). Εννέα ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, οι 4 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Την τελευταία εβδομάδα, ένας ακόμη ασθενής έχασε τη ζωή του εξαιτίας της λοίμωξης. Συνολικά, έχουν 44 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, όλοι πάνω από 63 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση ΠΟΥ για την επέλαση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη