ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Ρεαλιστικό το clawback - Έρχεται υπουργική απόφαση με εξαιρέσεις

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε το clawback στα νοσοκομεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στην Βουλή, υπερασπιζόμενος με ζέση το μέτρο (που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα), το οποίο έχει αναστατώσει την φαρμακοβιομηχανία.

Πολάκης: Ρεαλιστικό το clawback - Έρχεται υπουργική απόφαση με εξαιρέσεις

Ανέφερε, ότι πρόθεσή του είναι να βάλει τάξη στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, ενώ κατήγγειλε ότι «τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα ελληνικά το ίδιο επίθεμα, το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ». Ειδικότερα, τόνισε «Εκεί που μας χρώσταγαν θα μας πάρουν και το βόδι» , προσθέτοντας ότι «Αυτά κληρονομήσαμε και θα τα διορθώσουμε».

Ο κ. Πολάκης, εξήγησε ότι η επέκταση του claw back στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα για «ποσά που κρίθηκαν παράλογα» και πρόσθεσε πως μετά από διαπραγμάτευση «καταλήξαμε ότι για τα νοσοκομεία η φαρμακευτική δαπάνη πάνω από την οποία θα εφαρμόζεται το claw back είναι τα 570 εκατ. ευρώ» σημειώνοντας ότι το ποσό είναι ρεαλιστικό καθώς για το 2015 τα νοσοκομεία πήραν 484 εκατ. ευρώ για φάρμακα.

«Ο διαχωρισμός σε 510 εκατ. ευρώ για νοσοκομεία και 65 εκατ ευρώ για ΕΟΠΥΥ έγνε για να καλυφθούν φάρμακα υψηλού κόστους ασθενών που νοσηλεύονται σε κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ακόμη.

Επίσης, υποστήριξε ότι «με αυτά που ετοιμάζουμε πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα υπερβεί το ποσό των 570 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί θα δημιουργηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής δαπάνης» και εξήγησε «υπάρχουν φάρμακα ακριβά που έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να παρέχονται με αποζημίωση του ταμείου, στην Γερμανία κοστίζουν 70.000 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας τα αποζημιώνει με 20.000 ευρώ! Εμείς που είμαστε κιμπάρηδες τα αποζημιώνουμε με 70.000 ευρώ. Στήθηκε η αγορά, έφτιαξε το σύστημά της και εμείς πληρώναμε» ενώ προανήγγειλε υπουργική απόφαση που «θα προβλέπει εξαίρεση φαρμάκων που προμηθεύονται νοσοκομεία με εκπτώσεις και διαγωνιστική διαδικασία από claw back».

Διαβάστε ακόμη:

Νοσοκομειακό clawback: Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει το draft της υπ. απόφασης για διαβούλευση

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Αιφνιδιαστικό, παράλογο μέτρο που ζημιώνει την υγεία, τον ασθενή & τις επενδύσεις