ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο έλεος των κυμάτων και της προσφυγιάς η Λέρος - Ξέμεινε από αναισθησιολόγους

Στο έλεος των ανέμων και των κυμάτων βρίσκεται η Λέρος (η οποία βουλιάζει από πρόσφυγες), όσον αφορά την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό και κυρίως με αναισθησιολόγους, καθώς στο νοσοκομείο του νησιού, αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο δύο αναπληρωτές.

Στο έλεος των κυμάτων και της προσφυγιάς η Λέρος - Ξέμεινε από αναισθησιολόγους

Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα Ροδιακή, στο νοσοκομείο της Λέρου (8.500 κάτοικοι + περίπου 1-2.000 πρόσφυγες- τα νησιά Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκιοί) όλα σε παραμεθόριο και δυσπρόσιτη περιοχή, υπηρετούσαν δύο αναισθησιολόγοι.

Ο ένας συνταξιοδοτήθηκε. Ο άλλος με εντολή υπουργού μετετέθη χωρίς πρώτα να αναπληρωθεί. Έκτοτε το νοσοκομείο μας λειτουργεί με αναπληρωτές αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία. Τώρα η απόσπαση του υπάρχοντος λήγει 2/01/2016 (δηλαδή χθες) χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί αναπληρωτής. Οσες κοπέλες είναι έγκυοι στο μήνα μας έχουμε 3 επιλογές, αναφέρει το δημοσίευμα:

Πρώτον. Να κάνουμε καισαρική σήμερα-αύριο-μεθαύριο.

Δεύτερον. Να φύγουμε στη Ρόδο ή Αθήνα.

Τρίτον. Να μείνουμε στο νησί διακινδεύοντας την υγεία του παιδιού μας (και την δική μας).

Και αν πιάσει μια φουρτούνα; Σύνηθες στην εποχή αυτή... Ή νομίζει κανένας ότι είναι εύκολο να πάει μια έγκυος στην Αθήνα/Ρόδο και μετά θα πρέπει να επιστρέψει στο νησί μαζί με το μωρό της;

Το κόστος αναπλήρωσης για μία εβδομάδα είναι ισόποσο σχεδόν με τον πραγματικό μηνιαίο μισθό ενός μόνιμου γιατρού. Γιατί δεν λύνουν μόνιμα το θέμα; Γιατί μας κρατούν σ’ αυτή την απαράδεκτη αγωνία; Γιατί βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές της εγκύου και του μωρού;

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να λυθεί το πρόβλημα είτε με μόνιμη τοποθέτηση είτε με την ρήτρα στην απόσταση «η απόσπαση ισχύει μέχρι την άφιξη του νέου μόνιμου ή αναπληρωτή ιατρού».

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2015 - Υγεία: Ένα ακόμη χαμένο στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ