ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο χέρι της κυβέρνησης να ξεκινήσει το 2016 με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία & την υγεία

Διαβάζοντας κάποιος τους αριθμούς γύρω από την διαφθορά –που στην ευρωπαϊκή οικονομία κοστίζει περίπου 120 δις ευρώ ετησίως και στην Ελλάδα 33 δις ευρώ κάθε χρόνο, με τις έρευνες και τους αριθμούς να δείχνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο εύλογα αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές αλλαγές και μάλιστα άμεσα.

Στο χέρι της κυβέρνησης να ξεκινήσει το 2016 με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία & την υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εάν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην χώρα μας, όπως τόνισε με έμφαση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής τον περασμένο Οκτώβριο.

Χωρίς να προκαλούν έκπληξη, τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς (της τάξης του 63%) εντοπίζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία και τα χαμηλότερα στη Δανία (3%) και τη Γερμανία (6%). Η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας, οφείλουν να εστιάσουν στην αποκάλυψη και πάταξη της διαφθοράς, κάτι που έχει ανακοινώσει πολλές φορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ανάγκη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν επισημάνει εμφαντικά πολλές φορές οι άνθρωποι της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας και μάλιστα με αφορμή το καινούριο μέτρο που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι Θεσμοί και αφορά το νοσοκομειακό clawback, ένα ακόμη χαράτσι στις πλάτες της βιομηχανίας και μία παγκόσμια πρωτοτυπία –όπως έχει χαρακτηριστεί από θεσμικούς φορείς και οικονομολόγους υγείας– η οποία θα χτυπήσει ανελέητα τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Την αντίδρασή τους για το εν λόγω μέτρο εξέφρασαν πριν από μερικές εβδομάδες (8 Δεκεμβρίου) και εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών –μελών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του πιο ισχυρού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην χώρα– στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για την λάθος πολιτική που ακολουθείται, η οποία θα έχει αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις.

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων όμως εξέφρασαν και 7 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων στην εφημερίδα «Ημερησία», προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανόδου. Κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων που μίλησαν στην «Η» για τις προοπτικές της Ελλάδας τη νέα χρονιά χαρακτηρίζουν μονόδρομο τον εκσυγχρονισμό της αγοράς και του κράτους, όχι επειδή αποτελεί προαπαιτούμενο του τρίτου Μνημονίου, αλλά γιατί συνιστά βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την πολυετή ύφεση που καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό και πλήττει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Ένας από τους επτά επιχειρηματίες είναι και ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, επικεφαλής της GENESIS Pharma, ο οποίος τονίζει τα εξής:

«Για να σταθεροποιηθεί η οικονομία μας πρέπει να εφαρμόσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά αυτά που ως κράτος συμφωνήσαμε με τους εταίρους, ώστε να ανακάμψουμε γρηγορότερα και να πείσουμε τους εταίρους να κάνουν και εκείνοι τις αναγκαίες παραχωρήσεις. Όμως πρέπει να διδαχθούμε και από τα λάθη του παρελθόντος. Όσο ρίχνουμε το βάρος κυρίως στη φορολογία και στα εισπρακτικά μέτρα, τόσο αυξάνεται η ύφεση και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. Χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία και τη λειτουργία του κράτους, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης και να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στην πολιτική λιτότητας. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε και να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Εάν όλοι συμφωνούμε πως οι επιχειρήσεις είναι ο πυλώνας στήριξης της εθνικής οικονομίας και ο Νο1 παράγοντας που μπορεί να νικήσει την ανεργία, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σταθερό, απλό πλαίσιο λειτουργίας και χρειαζόμαστε λύσεις στα προβλήματα που επηρεάζουν τη ρευστότητά τους. Χρειάζεται, τέλος, να δουλέψουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς κάθε κατεύθυνση. Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι ένα εθνικό στοίχημα επιβίωσης και προόδου. Δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε προσωπικό στοίχημα, ούτε στοίχημα των εταίρων. Οι αλλαγές πρέπει να είναι δικές μας. Υπάρχουν ακόμη συνθήκες ικανές να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία και –για πολλοστή φορά– είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε.»

Η διαρκής εστίαση στις μειώσεις τιμών, καθώς και τα επιβαρυντικά μέτρα δεν οδηγούν πουθενά και είναι αδιέξοδες πολιτικές, οι οποίες καταστρέφουν υγιείς κλάδους και εξωθούν σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και μετανάστευση λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να ξεκινήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις το 2016 που θα στοχεύουν στην καρδιά της ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω της την πικρή γεύση των Μνημονίων που διέλυσαν την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2015 - Υγεία: Ένα ακόμη χαμένο στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Αιφνιδιαστικό, παράλογο μέτρο που ζημιώνει την υγεία, τον ασθενή & τις επενδύσεις

Νοσοκομειακό clawback: Στις πλάτες της φαρμακοβομηχανίας για ακόμη μία χρονιά το βάρος της υγείας