ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θριάσιο: Χωρίς χειρουργεία λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων

Προβλήματα στη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση των μηχανημάτων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Θριάσιο: Χωρίς χειρουργεία λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων

Όπως καταγγέλλει η επιτροπή αγώνα, τα προβλήματα οφείλονται στην παλαιότητα και τη μη αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του αναισθησιολογικού τμήματος, λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εδώ και πολύ καιρό λειτουργούν οριακά πέντε από τα επτά αναισθησιολογικά μηχανήματα.

Το σύνολο του εξοπλισμού παρουσιάζει βλάβες κατά διαστήματα και τίθεται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργεί σε επίπεδο κάτω του 70%. Είναι, δε, χωρίς επίσημο service από το Ιούνιο 2014!

Οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι έξι από τις οκτώ οθόνες καταγραφής (monitors) της μονάδας μεταναισθητικής φροντίδας.

Σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα του νοσοκομείου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των χειρουργικών αιθουσών που λειτουργούν καθημερινά σε πέντε, από έξι ή και επτά που θα μπορούσαν να λειτουργούν στην περίπτωση που υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμός.

Εξαιτίας των προβλημάτων, μειώνονται και οι χειρουργικές επεμβάσεις και αυξάνεται αντίστοιχα η αναμονή και η ταλαιπωρία των ασθενών.

Ανεπαρκείς οι πόροι

Ο νέος προϋπολογισμός του Θριασίου νοσοκομείου για το 2016 είναι μειωμένος κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ: 17,5 εκατομμύρια το 2016, από 21 εκατομμύρια το 2015, τα οποία δεν επαρκούσαν έτσι και αλλιώς για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η έλλειψη πόρων θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και θα μεγαλώσουν οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

Λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, το ιολογικό τμήμα της Αιμοδοσίας του νοσοκομείου θα προβαίνει στον αντίστοιχο έλεγχο μόνο στις επίτοκες και σε υπερεπείγουσες καταστάσεις.