ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μαζική συμμετοχή των υγειονομικών το απόγευμα στο υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό

Μαζική συμμετοχή αναμένεται σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στο Υπουργείο Εργασίας, στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από Σωματεία Υγειονομικών μετά από πρόσκληση του Π.Α.ΜΕ. Υγείας-Πρόνοιας, με στόχο να διατρανώσει ο κλάδος την σφοδρή του αντίθεση για το ασφαλιστικό.

Μαζική συμμετοχή των υγειονομικών το απόγευμα στο υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το προσχέδιο έχει ανοίξει για τα καλά τον ασκό του Αιόλου για τους υγειονομικούς, οι οποίοι βλέπουν μόνο μαυρίλα να έρχεται, το μέλλον να προδιαγράφεται αβέβαιο και τα κεκτημένα τους να απειλούνται.

Όπως τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε με τους επιστημονικούς φορείς, το προσχέδιο νόμου έχει καθαρά δημοσιονομικό χαρακτήρα και καλείται να καλύψει τη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με την εισφοροδοτική επιδρομή που προβλέπει, προαναγγέλλει τη μαζική έξοδο μεγάλου αριθμού ιατρών από το επάγγελμα, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ως αποτέλεσμα θα φέρει την ενδυνάμωση της παραοικονομίας, την υπαλληλοποίηση του ιατρού και τη μετανάστευση μεγάλου και αξιόμαχου ενεργού δυναμικού, ιδίως νέων επιστημόνων.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρότεινε στην συνέντευξη τύπου να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ασφαλιστική προστασία ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα. Αυτό ισχύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βγαίνουν πολύ αργά στη σύνταξη και το κράτος ωφελείται, τόσο από τις εισφορές που καταβάλλουν ως εργαζόμενοι, όσο και από το γεγονός ότι δεν πληρώνει συντάξεις μέχρι τα 70, πολλές φορές μέχρι τα 75 έτη.

Τέλος, ο ΠΙΣ ζήτησε η κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο, να διατηρήσει και να χρηματοδοτήσει το ταμείο για όλους τους επιστημονικούς φορείς και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, ώστε να μην δημιουργηθούν παρενέργειες που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του ενεργού δυναμικού της χώρας, μετατρέποντάς την σε τόπο συνταξιούχων.

Την ανάγκη για κοινωνικό διάλογο όμως προτείνει και ο ΙΣΑ, ο οποίος ζητά από τα Μέλη του να δώσουν δυναμικό «παρών» με 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους την Δευτέρα 25/1/2016, συμμετέχοντας μαζικά έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 11:30 π.μ. και με πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό μιλάει με σκληρή γλώσσα για την συγκυβέρνηση και τις ρυθμίσεις που προωθεί για τον ασφαλιστικό:

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στους προηγούμενους νόμους ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, δίνει το συντριπτικό πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση! Το σχέδιο νόμου μειώνει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, σταδιακά καταργεί το ΕΚΑΣ, ισοπεδώνει τις παροχές υγείας-πρόνοιας, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία με εξαφάνιση των αποθεματικών τους.

Παράλληλα, αποτελειώνει τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους με 'μπλοκάκι' με την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Τσακίζει τη νεολαία που μπαινοβγαίνει από την ανεργία στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ. Είναι η ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που υπήρχε εδώ και χρόνια, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντι-ασφαλιστικούς νόμους και προσθέτει κι άλλους βαρύτερους.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!»

Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης είναι βασική απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εδώ & πολλά χρόνια (πριν την κρίση), προκειμένου να διασφαλίζουν ασύδοτη κερδοφορία, τονίζει το Σωματείο και προσθέτει ακόμη:

«Ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο, όπου απαιτείται η επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, παγιώνουν την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παρατείνοντας την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο. Ποιος υγειονομικός θα μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 67 και πόσο ασφαλές είναι αυτό για τους ασθενείς; Σήμερα, όπως το ζούμε όλοι, μεγαλώνουν δραματικά οι ελλείψεις προσωπικού κι η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, δεν υπάρχουν καν τεχνικοί ασφαλείας, γιατροί εργασίας!»

Εν τω μεταξύ, σύσσωμος ο υγειονομικός κλάδος θα συμμετάσχει και στην πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Το Ασφαλιστικό, προαναγγέλλει έξοδο των γιατρών από τον κλάδο & μετατρέπει την Ελλάδα σε τόπο συνταξιούχων

Η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο της Πέμπτης κατά του Ασφαλιστικού

Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του ΙΣΑ η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής