ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επίσκεψη κλιμακίου Τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα γραφεία του Π.Ι.Σ.

Για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στο χώρο της υγείας (όπως μειωμένες δαπάνες υγείας, ΠΦΥ, Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικό) αλλά και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, συζήτησε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκο.

Επίσκεψη κλιμακίου Τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα γραφεία του Π.Ι.Σ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του ΠΙΣ, συμμετείχαν εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής και Υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, Γραμματέας του Tομέα Yγείας, ο κ. Δημήτρης Καρύδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σωτήρης Ζώτος, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας.

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα συμπεράσματα του Συμποσίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη (26-28 Φεβρουαρίου 2016) με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΙΣ.

Ο κ. Βλασταράκος ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας επισημαίνοντας:

- Τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία, που βρίσκονται στο 4,5% του ΑΕΠ, πολύ κάτω του ορίου ασφαλείας λειτουργίας του Συστήματος Υγείας που είναι 6% του ΑΕΠ και του μέσου ευρωπαϊκού όρου που είναι 6,9% του ΑΕΠ.
- Την αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τους λίγους ιατρούς που υπηρετούν – περίπου 2.500, την απουσία ειδικοτήτων αιχμής στις περισσότερες μονάδες ΠΦΥ, όπως παθολόγων, καρδιολόγων, παιδιάτρων κ.λπ.

- Την απουσία Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία να εφημερεύουν επί 24ωρης βάσης και ανεξάρτητων Τ.Ε.Π. από τα Νοσοκομεία.
- Την έλλειψη στελέχωσης 150 κλινών ΜΕΘ, οι οποίες θα μπορούσαν να περιθάλψουν 4.000 συμπολίτες μας.
- Τη μεγάλη έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία (6.000 ιατρών), υγειονομικού προσωπικού (16.000), διοικητικού προσωπικού (7.000) και λοιπού προσωπικού (παραϊατρικού και βοηθητικού). Συνολικά, λείπουν από το Σύστημα Υγείας 40.000 εργαζόμενοι.
- Την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εισπράττει τις εισφορές ασθένειας των Ασφαλιστικών Ταμείων – περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015, καθώς και τον μικρό αριθμό συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών (4.500 - 5.000), που έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη 8 – 10 εκ. επισκέψεων, τη στιγμή που οι ανάγκες για την ΠΦΥ είναι συνολικά για 40 εκ. επισκέψεις.

Ο Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Βλασταράκος τόνισε ότι οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπως έχουν τεθεί και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είναι οι εξής:

- Δημιουργία ισχυρού Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, με Δημόσιες δομές σε κάθε Δήμο. Αστικά Κέντρα, τα οποία να εφημερεύουν επί 24ωρης βάσεως με ιατρούς, ιδίως των κυρίων ειδικοτήτων και, δημιουργία Τ.Ε.Π., ανεξάρτητα από τη λειτουργία των λοιπών υπηρεσιών των Νοσοκομείων.
- Σύναψη συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίες να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.
- Σύναψη ανοιχτών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όσους ιατρούς επιθυμούν, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους ιατρούς για να σταματήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης και της ανεργίας.

- Αναβάθμιση της ιατρικής επίσκεψης (σήμερα είναι στο ευτελές ποσό των 10 ευρώ).
- Ιατρική λειτουργία που να στηρίζεται σε επιστημονικούς κανόνες (Διαγνωστικά-Θεραπευτικά πρωτόκολλα) και όχι σε λογιστικά κριτήρια.
- Στελέχωση του «γερασμένου» πλέον ΕΣΥ με νέους μόνιμους ιατρούς, διότι το Νοσοκομειακό Σύστημα της χώρας μας, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και πρέπει να δοθούν κίνητρα για ιατρούς των νησιωτικών-ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.
- Στελέχωση των κλινών ΜΕΘ για να μη θρηνούμε άλλα θύματα.
- Αύξηση των Δημόσιων δαπανών για την υγεία στα όρια της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέλυσε τις θέσεις που ανέπτυξε ο ίδιος στο Συμπόσιο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου στην Κωνσταντινούπολης.

Κλείνοντας, ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, τόνισε ότι θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική κάθε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων και των Φορέων. Στόχος του Π.Ι.Σ. είναι η συνέργια όλων των Φορέων και της κοινωνίας για την προστασία της Υγείας του ελληνικού λαού, αλλά και την αξιοπρεπή, και μέσα από κανόνες ηθικής και δεοντολογίας, ιατρική λειτουργία.