ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το Παρατηρητήριο Αλληλεγγύης του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε για τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα

Επίσκεψη μελών του Παρατηρητηρίου-Δικτύου Αλληλεγγύης του ΕΚΠΑ για τους πρόσφυγες στην Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1η Μαρτίου. 

Το Παρατηρητήριο Αλληλεγγύης του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε για τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα

Ειδικότερα, ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος και μέλη της συντονιστικής ομάδας του Παρατηρητηρίου-Δικτύου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον νέο Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Λ. Παπαγιαννάκη σχετικά με τη λειτουργία της Δομής και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε η ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσης, σε συνεργασία πάντα με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) συγκροτείται ένα Συντονιστικό Όργανο στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων και το ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Θ. Ρόζενμπεργκ.

Στόχος του Συντονιστικού Οργάνου είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι η Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με την Δ΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, επίσης του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης στην επείγουσα διαχείριση αεραγωγών, στην υποστήριξη ζωής και στη διακομιδή βαρέως πάσχοντος/τραυματία. Το πρόγραμμα προσφέρθηκε σε 120 εργαζόμενους από νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Β. Αιγαίου, κυρίως από Λέσβο και Χίο. Ακόμα, σχεδιάζεται ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα για το προσωπικό των πλωτών μέσων.

Παράλληλα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» έχει σχηματίσει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίες ήδη επιχειρούν στην περιοχή του Πειραιά και του Ελληνικού, ενώ ειδικοί παιδαγωγοί από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του ΕΚΠΑ υποστηρίζουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και έχουν οργανώσει σε τακτική βάση δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησής τους (και με τη βοήθεια μουσικών δραστηριοτήτων).

Συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Τις επόμενες ημέρες οργανώνεται από το ΕΚΠΑ σχετική δράση συγκέντρωσης φαρμακευτικού υλικού, καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τα οποία προωθούνται προς αντίστοιχους χώρους φιλοξενίας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Περισσότερες πληροφορίες για τα είδη που συγκεντρώνονται και τα σημεία συγκέντρωσης παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ: www.uoa.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ