ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό λοιμωδών νοσημάτων

Με στόχο να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και αποδοτικότερα το θέμα δημόσιας υγείας των προσφύγων, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προχωράει στην προμήθεια rapid test για τον εντοπισμό μιας σειράς λοιμωδών νοσημάτων.

Πρόσφυγες: Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό λοιμωδών νοσημάτων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα εν λόγω τεστ θα μπορούν να εντοπίσουν με μεγάλη ακρίβεια και αμεσότητα λοιμώδη νοσήματα όπως ελονοσία, φυματίωση, τυφοειδή πυρετό αλλά και ηπατίτιδες. Μάλιστα για το θέμα πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με την παρουσία του υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού.

Τα εν λόγω διαγνωστικά τεστ, τονίζει στο onmed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος είναι εξαιρετικά αναγκαία για την περίπτωση των προσφύγων προκειμένου να εντοπίζουμε με ακρίβεια ανά πάσα στιγμή από τι ακριβώς πάσχουν οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς να χάνουμε χρόνο και χωρίς να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Τα εν λόγω διαγνωστικά τεστ, θα χρησιμοποιούνται αρχικά στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και στους καταυλισμούς.

Το θέμα ωστόσο είναι να εξασφαλισθεί η επάρκεια των συγκεκριμένων διαγνωστικών τεστ και για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διαγωνισμό για τα συγκεκριμένα αναλώσιμα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το πρωί την Ειδομένη μαζί με τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση με τους πρόσφυγες και να εμβολιάσουν τα παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 2.000 εμβόλια που αποφάσισε να διαθέσει το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προορίζονται τελικά για τους πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ανταποκρινόμενο σε αίτημα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε στη δωρεάν διάθεση δύο χιλιάδων (2.000) εμβολίων Ηπατίτιδας τύπου Α, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τον εκλεκτικό και στοχευμένο εμβολιασμό των παιδιών των προσφύγων στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

Μετά την επίσκεψη Γιαννόπουλου και Τσιόδρα στην Ειδομένη, αναμένεται να ακολουθήσει σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΥΠΕ και καθηγητών λοιμωξιολόγων.

Διαβάστε ακόμη:

Αθ. Γιαννόπουλος και Σωτ. Τσιόδρας στην Ειδομένη την Πέμπτη, για τον εμβολιασμό των προσφύγων