ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ανθρωπιστική κρίση της Ειδομένης, η δημόσια υγεία και η μάχη με το ακατόρθωτο του ΕΕΣ

«Ανθρωπιστική κρίση» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί την Ειδομένη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον καταυλισμό και την ευρύτερη περιοχή, σε μία περιοδεία όπου είδε άκουσε και κατέγραψε πολλά. 

Η ανθρωπιστική κρίση της Ειδομένης, η δημόσια υγεία και η μάχη με το ακατόρθωτο του ΕΕΣ

Παρότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, πρόκειται για «τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», τόνισε με νόημα, ο υπουργός και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που συντελείται στην Ειδομένη δεν έχει προηγούμενο. Πριν καλά καλά δε η χώρα μας βγει από την δική της ανθρωπιστική κρίση, ήρθε η οδυνηρή στιγμή, να βιώσει μία δεύτερη κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Απρόβλεπτες, καθώς αυτή την στιγμή η Ελλάδα μετρά ήδη 52.000 πρόσφυγες ωστόσο είναι πολύ πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε μερικούς μήνες και να φθάσει τους 150.000 ή τους 200.000 ανθρώπους.

Και μπορεί στα σχέδια της κυβέρνησης η Ειδομένη να αρχίσει να μοιάζει με... παρελθόν- αφού τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας όσο και ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλούν για σταδιακή εκκένωση του καταυλισμού, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τι θα αφήσει πίσω της η περιοχή αυτή, όταν και ο τελευταίος πρόσφυγας θα έχει φύγει. Και εννοούμε το θέμα της δημόσιας υγείας, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, είτε μιλάμε για την Ειδομένη, είτε για το λιμάνι του Πειραιά, είτε για τα νησιά.

Χθες για παράδειγμα, έγινε γνωστό ότι κρούσμα λεϊσμανίασης κτύπησε 5χρονο προφυγόπουλο το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά (το παιδί ευτυχώς είναι καλά και νοσηλεύεται) ενώ δύο ακόμη κρούσματα ηπατίτιδας Α εμφανίστηκαν σε πρόσφυγες στον Πειραιά.

Φυσικά πρόκειται για σποραδικά κρούσματα και όχι για υγειονομική βόμβα, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος αλλά και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος. Ευχή όλων πάντως, είναι το προσφυγικό να μην εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, γιατί θα ήταν πράγματι δραματικό και άδικο, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τον ελληνικό λαό.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καθώς τόσο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όσο και ΜΚΟ στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τους πρόσφυγες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η μάχη με το ακατόρθωτο

Η απεικόνιση με τη «γλώσσα» των αριθμών του ανθρωπιστικού έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τους πρόσφυγες αποκαλύπτει την «μάχη με το ακατόρθωτο» που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση οι χιλιάδες των εθελοντών και τα στελέχη του, ώστε να ελαφρυνθούν οι συνέπειες της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, που προέβη στη μέχρι σήμερα συνολική αποτίμηση της ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση τις επίσημες καταγραφές του Οργανισμού. «Έχουμε προσφέρει μέχρι στιγμής 452.240 δέματα ανθρωπιστικού υλικού (ξηρά τροφή και εμφιαλωμένο νερό, κυτία επιβίωσης, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, οικογενειακά δέματα και θερμικές κουβέρτες) ενώ στις πλήρως εξοπλισμένες ιατρονοσηλευτικές μονάδες μας που λειτουργούν ακατάπαυστα στην Ειδομένη, τα Διαβατά, τη Σάμο και τη Χίο, αλλά και στα σημεία της χώρας όπου υπάρχει παρουσία του Ερυθρού Σταυρού, έχουμε προσφέρει περίθαλψη σε έναν συνολικό αριθμό 43.902 προσφύγων.

Γερμανικός 8

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διασώσεις και παροχή πρώτων βοηθειών σε 40.985 πρόσφυγες, κυρίως στις πύλες εισόδου-νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», όπως υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός. Το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Επιχείρησης Έκτακτης Ανάγκης που υλοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Στην μονάδα της Ειδομένης έχουμε εντυπωσιακή αύξηση των περιστατικών καθώς μόλις σε διάστημα μιας εβδομάδας προσφέρθηκε ιατρική περίθαλψη σε 441 πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού αντιμετώπισε συνολικά 20.086 περιστατικά από την αρχή της κρίσης στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. Επιπροσθέτως, σε συνολικά 657 περιπτώσεις προσφέρθηκαν επείγουσες πρώτες βοήθειες. Η πλήρως εξοπλισμένη ιατρική μονάδα στην Ειδομένη λειτουργεί από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, Σαμαρείτες Διασώστες, τραυματιοφορείς (επαγγελματίες και εθελοντές), μεταφραστές-διερμηνείς, ενώ εδώ και λίγες ημέρες έχει ενισχυθεί από στελέχη του Ουγγρικού Ερυθρού Σταυρού.

Αντίστοιχη ιατρική μονάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί και στα Διαβατά, όπου έχει ήδη παρασχεθεί ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε 783 περιστατικά. Στις πλήρως εξοπλισμένες ιατρονοσηλευτικές μονάδες που λειτουργούν στη Χίο και στη Σάμο έγινε περίθαλψη σε 8.585 και 10.042 πρόσφυγες αντίστοιχα.

Στις περιοχές που υποστηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός σε ολόκληρη τη χώρα πρόσφερε ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες σε 43.902 πρόσφυγες και πραγματοποίησε συνολικά 40.985 διασώσεις προσφύγων και παροχή πρώτων βοηθειών. Οι περισσότερες διασώσεις αφορούσαν πρόσφυγες που ταξίδευαν πάνω σε φουσκωτές βάρκες στις πύλες εισόδου-νησιά Ανατολικού Αιγαίου, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός διασώσεων στη Λέσβο (39.116) από το κλιμάκιο Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ. που επιχειρεί στο βόρειο τμήμα του νησιού στη Σκάλα Σικαμιάς, στην Κω 716 και 457 διασώσεις στην Κρήτη.

Σαμαρείτες φροντίδα 2

Σε όλη τη χώρα όπου δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός (Χίο-Κω-Λέσβο-Σάμο-Ρόδο-Κρήτη-Αθήνα-Ειδομένη-Διαβατά) στα σημεία όπου υπάρχουν πρόσφυγες έχουν διανεμηθεί από την αρχή της κρίσης 452.240 ατομικά δέματα ανθρωπιστικού υλικού (ξηρά τροφή και εμφιαλωμένο νερό, υγειονομικό υλικό για βρέφη, γυναικείας υγιεινής, κυτία επιβίωσης κλπ) εκ των οποίων στην Ειδομένη 170.207, στην Αθήνα 70.935,στα Διαβατά 14.484, στη Λέσβο 137.278, στη Χίο 11.004, στη Σάμο 20.108, στην Κω 27.782 και τα υπόλοιπα στην Κρήτη και τη Ρόδο. Επίσης διανεμήθηκαν συνολικά 126.319 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό και συνολικά 29.313 sleeping bags, στρώματα camping και θερμικές κουβέρτες για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και την αντιμετώπιση των περιστατικών υποθερμίας.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα διανεμήθηκαν 70. 177 ατομικά πακέτα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 3.565 δέματα ανθρωπιστικού υλικού στην Ειδομένη.

Ο κ. Αυγερινός επισήμανε ότι «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε αυτή τη μάχη με το ακατόρθωτο έχει στο πλευρό του σύσσωμο τον Ευρωπαϊκό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος ενισχύει το έργο μας με μια βοήθεια 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που χορηγείται σταδιακά μέσα από τα κάθε είδους πακέτα ανθρωπιστικού υλικού αλλά και τα έμπειρα στελέχη του, που ήλθαν να μας ενισχύσουν και να μας "μεταγγίσουν" με την πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει σε διάφορα μέρη του πλανήτη (Πακιστάν Αφγανιστάν Περού κλπ). Οι βοήθειες έρχονται συσκευασμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και εμείς διευθετούμε την αποθήκευση και τη διανομή της».

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Δραματικές οι συνθήκες στην Ειδομένη - Ενισχύεται το νοσοκομείο Κιλκίς