ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους στο ΕΣΥ, ακόμη και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

Για την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ- ακόμη και αυτοί που απασχολούνται από εργολάβους (οι λεγόμενοι εργολαβικοί εργαζόμενοι)- να γίνουν μόνιμοι, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους στο ΕΣΥ, ακόμη και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το μείζον στην δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε είναι σταθερή και μόνιμη δουλειά, από την οποία θα απορρέουν και τα ανάλογα δικαιώματα, τονίζουν με έμφαση οι εκπρόσωποι του Σωματείου του Ευαγγελισμού, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με την διοίκηση του νοσηλευτηρίου και έθεσαν το ζήτημα.

Αφορμή για την συζήτηση, αποτελεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τις συμβάσεις καθαριότητας, οι οποίες από εργολαβικές, μετατρέπονται σε ατομικές.

Ωστόσο και εδώ υπάρχει πρόβλημα καθώς από την μία ομηρία οδηγούμαστε στην άλλη, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου χθες, προσθέτοντας, ότι όχι μόνο το Σωματείο του Ευαγγελισμού, αλλά και πολλά ακόμη σωματεία άλλων νοσοκομείων, τάσσονται κατά των εργολάβων, σε αντίθεση με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία βλέπει με θετικό μάτι την ιστορία αυτή. Οι ατομικές συμβάσεις δεν προβλέπουν δώρα, δεν προβλέπουν άδειες, ούτε άδειες ασθενείας και επομένως πηγαίνουμε από την μία σκλαβιά στην άλλη από τους εργολάβους στις ατομικές συμβάσεις που είναι επονείδιστες.

Οι εργαζόμενοι, τόνισαν με έμφαση, ότι εδώ και χρόνια, έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

Να σημειωθεί, ότι η εγκύκλιος για την αλλαγή στο σύστημα των εργολάβων καθαριότητας έχει πάει στα νοσοκομεία και όπως είναι λογικό κάποια στιγμή θα πρέπει να ενσωματωθεί η νέα ρύθμιση στην καθημερινότητα.

Μόνο το κράτος θα κερδίσει χρήματα μέσα από τον ΦΠΑ, τονίζουν οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το κάθε νοσοκομείο πληρώνει από τα ίδια έσοδα τους εργολάβους. Μόνο οι 5μηνίτες πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ.

Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε, ότι όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό στον Ευαγγελισμό, και συγκεκριμένα το 25%. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ειδικότερα: Επικουρικοί (60 γιατροί και νοσηλευτές), εργολάβοι και 5μηνίτες (νοσηλευτές κυρίως ΥΕ) και εργαζόμενοι από σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ (τεχνικοί και διοικητικοί).

Διαβάστε ακόμη:

Στα όρια της εξάντλησης και όμως μεγάλο στήριγμα για το ΕΣΥ: Κραυγή αγωνίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς